10 gru 19:52
nalepek:
Najpierw dane:
5cm
2≤P
prostokata≤12cm
2
2b=2a-4
b=a-2
P=a*b
P≥5cm
2 P≤12cm
2
a*b≥5cm
2 a*b≤12cm
2
Podstawiamy b
a*(a-2)≥5
a*(a-2)≤12
a
2-2a-5≥0
a
2-2a-12≤0
z nierówności liczymy delty
z nierówności po lewej
Δ=24
√Δ=2
√6
a
1=1-
√6
a
2=1+
√6
a∈(-
∞;1-
√6 > u <1+
√6;
∞)
z nierówności po prawej
Δ=52
√Δ=2
√13
a
1=1-
√13
a
2=1+
√13
a∈< 1-
√13;1+
√13 >
+ założenie, że a∈C
jako że a jest długością boku, a musi być dodatnie
a∈< 1-
√13;1+
√13 >
a∈(-
∞;1-
√6 > u <1+
√6;
∞)
a∈C
+
z tych 3 wynika, że a={4,5}
no i b już chyba obliczysz
10 gru 20:31
10 gru 20:53
nalepek: aa, myslalem wlasnie nad tym, czy to ma być do całości, czy do poszególnych, no i źle
trafilem

wiec poprawka
b
2+4b-12≤0
b
2+4b-5≥0
lewe:
Δ=64
√Δ=8
b
1=-6
b
2=2
b∈<-6;2>
prawe:
Δ=36
√Δ=6
b
1=-5
b
2=1
b∈(-
∞;-5> u <1;
∞)
Zestawienie:

b∈(-
∞;-5> u <1;
∞)
b∈<-6;2>
b∈C
+
b={1,2}
teraz chyba dobrze ?
10 gru 21:04
wytrawny brakarz- errata: noooo

! teraz taaaak

!
jeszcze a={5,6}


brak mi jeszcze ....... sorrrrrryy za pomyłkę
10 gru 21:11