Gośka: wyznacz postać ogólna trójmianu kwadratowego, znając jego pierwiastki oraz współczynnik
a:
a) 3 i - 2/5 a=2
10 gru 19:47
- gaga:
postać trójmianu f(x) =ax
2 +bx +c a=2
czyli obliczyć tylko b i c
znamy miejsca zerowe czyli
f(3)=0 i f(-2/5)=0 nasze f(x) = 2x
2 +bx +c
2(3)
2 +3b +c=0 i 2*(-2/5)
2 -2/5*b+c=0
rozwiąż ten układ i obliczysz b i c ok

powodzenia

to juz proste dasz radę
10 gru 19:55
Gośka: ale skad znamy miejsca zerowe o co hcodzi? nie trzeba jakos z delty przekształcać?
10 gru 20:01