luki: potrzebuje pomocy prosze pomóżcie
Znajdz taki wielomian W(x), aby spełniona była równość
a) (2x2-7)*W(x)=2x4+4x3-x2-14-21
b) (x2-3)(x+1)*W(x)=5x5+2x4-18x3-6x2+9x
c0 -9x3+10x2+5+W(x)*(2x2+3x-5)=3x(2x3-x+1)
10 gru 19:34
gaga:
a ) prawą str, czyli ten wielomian po prawej podziel przez (2x2 - 7)
b) podobnie tylko przez (x2- 3)(x+1)= x3 +x2 - 3x -3
c) po prawejwykonaj mnozenie nastepnie przenieś
na prawą str. ze zmiana znaków +9x3 -10x2 - 5
wyredukuj wyrazy po prawej
i nastepnie podobnie wielomian z prawej przez (2x2 +3x - 5)
najlepiej metodą Hornera
12 gru 19:42