matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 1.10.2009
Zadania
Odp.
2
Cz#st#:
Z metalowego walca o średnicy d=28 cm i wysokości h=40 cm należy wytoczyć stożek ścięty o takiej samej podstawie i wysokości, lecz o objętości równej połowie objętości walca. Jaka
10
ariffe2:
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak upraszcza się różne wyrażenia? Czy stosuje się do tego jakieś wzory?
3
Wojciech:
wlasciciel sklepu zakupil w hurtowni 65kg papryki czerwonej i 34 kg papryki zielonej za laczna kwote 526 zl.Do ceny hurtowej kazdego rodzaju papryki sklep doliczyl marze 30% i wowczas
3
Beata:
Zadanie domowe: Proszę bardzo o pomoc na jutro mam mieć zadanie domowe zrobione a już nie mam żadnych bz
o to treść :
11
wrrrr:
oblicz wartosc pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego α,jesli: e)cosα=pierwiastek z trzynastu i na dole podzelic przez 13
5
jaaaa:
oblicz wartosc pozostałych funkcji trygometrycznych kąta ostrgo α,jeśli... c)ctg alfa=pierwiastek z dwóch
3
MAREK23:
potegi o wykładniku całkowitym
1
zadanie/pomocy:
Prosta o rownaniu 2x−y−1=0 przecina prosta o rownaniu x+y+1=0 w punkcie P Znajdz wspolrzedne punktu R symetrycznego do punktu P wzgledem osi OX
1
eMaciek:
Oblicz sumę długości wszystkich krawędzi prostopadłościanu oraz jego pole powierzchni całkowitej jeśli jego wymiary są kolejnymi wymiarami:
2
Ziuuutus:
Jeżeli zmniejszymy długość i szerokość boków prostokąta o wymiarasz 7cm x 9 cm. o pewną tę samą liczbę jego pole zmiejszy sie o 15cm2. jaka to liczba?
2
FIlon:
Krawedz podstawy ostroslupa prawidlowego szesciokatnego ma dlugosc 2cm, a kat miedzy sciana boczna i plaszczyzna podstawy ma miare
pi
4
. Oblicz objetosc ostroslupa
9
FIlon:
Wysokość ściany bocznej trójkątnego ostrosłupa prawidłowego ma długość h, a wysokość bryły H. Oblicz objętość bryły
!
1
Pati :
POMOCY
Z urny zawierającej : siedem kul białych, trzy zielone i pięć czarnych wyjmujemy tylko jedną kulę, a następnie wkładamy do tej urny dwie kule w kolorze kuli wylosowanej i
10
Endrej:
29
3
+ 17
3
29 + 17 41
3
+ 26
3
41+ 26 −−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−− , −−−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−
24
Damian:
Czy ktoś wie może jak wykazać ,że: a =
√
3+2
√
2
−
√
3−2
√
2
7
darek:
Znów muszę sprawdzić co jest większe. A czy B 2
9
bla bla:
Dla jakich wartości parametru m∊R równanie 2
x
+ 2
x−1
+ 2
x−2
+ ... =2
2x−1
+m ma tlyko jedno rozwiązanie?
13
Klara.:
1. Jak ustalić znak iloczynu a*b*c*d dla funkcji y
1
=ax+b i y
2
=cx+d, gdy funkcje są względem siebie prostopadłe?
1
Siemacz:
a) (
125
16
)
−2
*(
75
8
)
−3
b) (0,5*8
6
−2*16
4
):7
3
4
joloko:
Rozwiąż równania i nierówności
2
bla bla:
Dla jakich wartości parametru m∊R równanie (m+2)*2
2x−1
−2m*2
x
+m=0 ma dwa różne rozwiązania rzeczywiste.
1
luke:
W ostrosłup prawidłowy czworokątny wpisano sześcian takk, że cztery wierzchołki leżą na podstawie, a pozostałe cztery są środkami krawędzi bocznycg. Oblicz objętość i pole
2
Natalia:
Bardzo proszę o pomoc w zadaniu, liczyłam niby ale nic mi konkretnego nie chce wyjść więc proszę...
1
aga:
Proszę o pomoc
1
niunek:
jak rozłożyć to na czynniki
33
HNO3:
Siema wszystkim. Kolejna porcja powalonych zadań
0
waldii:
9
Wydi:
w(x)=3x
3
+13x
2
+7x+1
2
M:
Paweł pokonuje droge do szkoly rowerem lub pieszo
. jesli pokonuje droge w obie strony rowerem to zajmuje mu to 30 min. jesli do szkoly jedzie rowerem i wraca pieszo to droga w obie strony
1
zuzia:
Narysuj obrazy odcinka trójkąta, okregu i wektora w następujących jednokładnościach: a) I
s
−
1 (ta −1 w górnym wykładniku),
4
wrrr:
jeszcze raz
proszę
przedstawi liczbę zespoloną w postaci trygonometrycznej i wykładniczej:
2
niunek:
jak rozłożyć to na czynniki
−6x
4
+8x
3
−3x
2
+4x
0
Kasia:):
0
iza:
3
karlla:
prosze o pomoc w tych zadaniach
1
czuczi:
zadanie
0
czuczi:
pomocy z zadaniem
0
czuczi:
pomocy z zadaniami
0
czuczi:
pomóżcie rozwiązac to zadanie pilsss
0
aga:
Proszę o pomoc
1. Ze zbioru liczb całkowitych spełniających nierówność x
2
− 6x − 27 < równe 0 losujemy dwie
0
Matematyka:
zad. budujemy liczbe w taki sposob,ze ustawiamy kolejno kwadraty 50−ciu kolejnych liczb naturalnych
0
Kasia:
Podaj przykład wyrażenia wymiernego, którego dziedziną jest zbiór R/{2,3} i które dla x=1 przyjmuje wartość −10.
0
justa:
jakie liczby mozna wstawć w miejsce x , aby wyrażenie 1/7(2x+3/4) miało wartośc nieujemną ?
3
Ewelina:
Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa pierwiastki rzeczywiste różnych znaków: x
2
+2(m+1)x+9m−5=0
1
Bazik:
Rozwiąż równanie: 1+7+13+19+...+x=280
0
justa:
jakie liczby spełniają jednocześnie obie nierówności ? −2(x+1)<2x i 0,8 + 0,2x<x
0
Pati :
Z urny zawierającej : siedem kul białych, trzy zielone i pięć czarnych wyjmujemy tylko jedną kulę, a następnie wkładamy do tej urny dwie kule w kolorze kuli wylosowanej i ponownie
0
Lidka:
POMOCY
ze zbioru Z= {x∊C: x<5 ⋀ log (
x
2
−3x−9
x−4
)≥o} losujemy kolejno bez zwracanie dwie liczby a
3
Matylda:
1) Jaka jest średnia cena hektara działki rolnej, której 40% zajmują pola, 50% łąki, a 10% to nieużytki?
7
Kasiek:
Cztery babcie grały w brydża. Średnia ich wieku wynosiła 74lata. Gdy po pierwszym robrze babcia Matylda zrezygnowała z gry, pozostałe babcie dalej grały "z dziadkiem" ** , a średnia wieku
3
Kasiek:
1) W sadzie zebrano 130kg jabłek, które średnio ważyły 20,8dag. Spośród nich wybrano 150jabłek większych, które ważyły przeciętnie 24dag. Jaka była średnia waga pozostałych jabłek?
3
darek:
Mam wykazać czy A czy B jest większe i mam coś takiego: A = p {11} −
√
10
1
Kamil:
Do Bogdana
0
pitt:
m
przy bezwietrznej pogodzie balon wznosi się z szybkością V
1
=2
. Z jaką szybkością V
s
wznosiłby się ten balon, względem punktu startu, przy wietrze wiejącym poziomo z szybkością
km
V
2
=18
h
8
iza191955:
zupełnie nie wiem o co chodzi w tym zadaniu czy ktoś mi pomoze :musze wyznaczyc AUB A∩B A/B A [4,6] B[0,3]
9
iza191955:
(x
2
*y
−
3)
−
2 *(x−
3
y−
2
)
3
=
2
HNO3:
Eh, następne zadanie, na którym się zatrzymałem:
3
Kamil:
najwieksza z liczb calkowitych nie wieksza od liczby x. np E(2.75)=2 czy ten symbol E ma jakas nazwe?
4
:)TO TYLKO JA:
Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest o 2 dłuższa od połowy krawędzi podstawy .Krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 45 stopni.Oblicz objętość
28
Aneta:
Wykaż, że ciąg jest rosnący , prosze niech mi ktoś pomoże z tym zadaniem a
n
= 3−
2
n
8
ariffe2:
wITAM PO 20 LATACH WRÓCIŁAM DO SZKOŁY I MAM DUŻY PROBLEM Z MATMĄ ,CZY KTOŚ MI POMOŻE W ROZWIĄZANIU ZADAŃ I WYTŁUMACZENIU.DZIĘKUJĘ BARDZO .zad.określ wartość logiczną zdań a)
5
nick15:
x+2
x+3
3x+1
(x+2) − (x+3) + 3x+1
3x
−
+
=
=
x−2