proszę o pomoc...
:)TO TYLKO JA: Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest o 2 dłuższa od połowy krawędzi podstawy
.Krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 45 stopni.Oblicz objętość
tego ostrosłupa.
| | | |
Wyszło mi równanie 1= |
| ,więc: |
| | | |
ale,co dalej?
1 paź 11:53
żółwik:
a+4 = a
√2
a
√2 −a=4
a(
√2−1) =4
| | 4 | | 4(√2 +1) | | 4(√2+1) | |
a= |
| = |
| = |
| =4(√2+1) |
| | √2 −1 | | (√2−1)(√2+1 | | 2 −1 | |
1 paź 12:02
żółwik:
poprawiam zapis w mianowniku:
( √2−1)( √2+1)
1 paź 12:05
:)TO TYLKO JA: dzięki serdeczne
1 paź 12:10
żółwik:
1 paź 12:11