Jakieś takie dziwne piergwiazdki :)
darek: Mam wykazać czy A czy B jest większe i mam coś takiego:
A = p {11} − √10
B = √6 − √5
W ogóle nie wiem jak się za to zabrać. Próbowałem zrobić z tego 111/2 ale nic mi z tego nie
wychodzi.
Ktoś coś poradzi?
1 paź 14:46
darek: Tam jest A =
√11 −
√10
1 paź 14:47
Bogdan:
Załóżmy, że A > B
(√11 − √10)2 > (√6 − √5)2
11 − 2√110 + 10 > 6 − 2√30 + 5
10 − 2√110 > −2√30 / : 2
5 − √110 > −√30
5 + √30 > √110 podnosimy obustronnie do kwadratu
25 + 10√30 + 30 > 110
10√30 > 55 / : 5
2√30 > 11 podnosimy obustronnie do kwadratu
4*30 > 121 sprzeczność, a więc A < B
1 paź 15:00
darek: Aha już wszystko mi się wyklarowało

Wielkie dzięki Bogdan
1 paź 15:12
aSDQW: qwgdyikuweqgyLfewqi78gt32
20 mar 20:54