Statystyka
Kasiek: 1) W sadzie zebrano 130kg jabłek, które średnio ważyły 20,8dag. Spośród nich wybrano 150jabłek
większych, które ważyły przeciętnie 24dag. Jaka była średnia waga pozostałych jabłek?
2) Zbiór 112ogórków, które ważyły średnio 14dag podzielono na dwie części, oddzielając większe
i mniejsze. Większe ogórki ważyły średnio 15dag, a mniejsze średnio 10dag. Ile razem ważyły
większe a ile mniejsze ogórki?
1 paź 15:08
marzena:
| | 130 kg | |
1) |
| = 625 (tyle jest sztuk jabłek) |
| | 0,208 kg | |
150 jabłek * 24 dag = 36 kg
czyli jeżeli odejmiemy od jabłek zebranych w sadzie (130 kg)
150 jabłek większych to
zostaje nam 94 kg jabłek
i jest pytanie jaka jest ich średnia waga, a jabłek jest
625 −
150 = 475 sztuk
| | 94 kg | |
czyli średnia waga pozostałych jabłek to |
| ≈ 19,8 dag |
| | 475 | |
ale możesz jeszcze kogoś poprosić o sprawdzenie czy jest to dobrze rozwiązane
1 paź 15:53
marzena:
b) waga ogórków to 112 * 14 dag = 15,68 kg
oznaczmy a − ilość ogórków większych (średnia waga 15 dag = 0,15 kg)
b − ilość ogórków mniejszych (srednia waga 10 dag = 0,1 kg)
a * 0,15 + b * 0,1 = 15,68
a + b = 112 (tyle jest wszystkich ogórków)
po rozwiązaniu a = 89,6 i b = 22,4
a pytanie jest " Ile razem ważyły większe a ile mniejsze ogórki? "
stąd a * 0,15 = 13,44 kg i b * 0,1 = 2,24 kg
Większe ogórki razem ważyły 13,44 kg , a mniejsze ogórki razem ważyły 2,24 kg
1 paź 16:21
Kasiek: dzieki wielkie
1 paź 16:57