matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 9.9.2011
Zadania
Odp.
1
pilne:
−20x
2
− x+1>0
3
Ania:
Proszę jeszcze o pomoc. Oblicz całkę: ∫ ln
2
x dx
1
Ania:
Proszę jeszcze o pomoc. Oblicz całkę: ∫ ln
2
x dx
1
WW10:
dany jest odcinek o końcach A(2,−5) i B(−4,7) . Wyznacz punkt P , który tak dzieli odcinek AB, że
4
MrPytanie:
Kurde przeciez to jest niemozliwe zeby sie nauczyc ponad 30 wzorow na pochodne i calki
2
677:
3
1
oblicz:
log
4
3
√
x
−
log
2
x >1 proszę o pokazanie mi jak to wykonać.
2
2
4
Ania:
1
Proszę o pomoc
Oblicz całkę ∫
dx
2x
2
− 2x + 5
3
?:
czy jak mam
3
√
x
3
to musi byc wartosc bezwzgledna z x −>|x|
2
lusia:
mediana danych przedstawiona w tabeli liczebności jest równa:
9
Monia:
1
jeżeli wychodzi mi w ciągu geometrycznym że
=−2 to czy moge uznac że q=2?
q
13
Marta:
Suma pierwszego i dziesiątego wyrazu ciągu arytmetycznego jest równa 24. Iloczyn czwartego i piątego wyrazu tego ciągu jest równy 99. Wyznacz wzór ogólny ciągu.
2
krystek:
Kolorowych snów życzę !
8
Monia:
Monia:
x−8
=0
x
3
+ 64
5
rufus:
Bardzo prosze o pomoc w zadaniu domowym
odaj przyklad dwoch liczb naturalnych dodatnich m i n spelniajacych nierownosc :
6
Monia:
|2 – 7| − |−1 – 5|
6
Monia:
x−8
= 0
x
3
+ 64
moje pytanie to:
7
wiolusiarhcp:
√
sinx
7
kier09:
Znajdż rozwiązania zadań Cauchy'ego:
1
ila:
udowodnij że nierówność jest prawdziwa dla dowolnych liczb rzeczywistych x,y a) (x+y)2 ≥4xy
0
ila:
nie rozumiem za bardzo odp
1
ila:
wyznacz liczbę o 225% większą od 8
5
Aga:
Zbadaj czy ciąg ( Cn) jest ciągiem arytmetycznym, jesli Cn= a
n
+ b
n
oraz a
n
= n
3
−3n
2
+2n−1 i b
n
= (n−2)
3
+6n
2
.
4
ila:
wyznacz liczbę o 225% większą od 8
15
Julia :
Punkty A=(1,1), B=(4,3), C=(1,2) i D=(−2,0) tworzą równoległobok. Oblicz jego pole. W odp. mam, że pole wynosi 3, ale mi za każdym razem jak liczę różnymi sposobami wychodzi 2. Mógłby ktoś
1
zaq:
Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 12cm.Cosinus kąta nachylenia tej krawędzi do płaszczyzny podstawy jest równy pierwiastek z dwóch dzielony na 3 .Oblicz
2
Marek :
:::rysunek::: Oblicz promień r
B
13
bambi:
Mógłby ktoś pomóc rozwiązać to zadanie? Jakieś wskazówki, podpowiedzi mile widziane.
6
monia:
x+2
∞
∫
−
1
√
x
2
+2x+5
1
tn:
Witam, wiadomo, że cos(x) = cos(|x|)
1
tn:
funkcja parzysta jest symetryczna względem osi y, a nieparzysta jest symetryczna środkowo względem punktu 0,0 −>zgadza się?
3
Marek :
Znajdź 6 punktów wiedząc, że współrzędne spełniają podany warunek 25<(x−1)
2
+y
2
≤36
0
Arek:
W jakim czasie stały prąd elektryczny o natężeniu I= 0,5 A spowoduje rozkład masy m = 1 g wody? Masa molowa atomów wodoru mO=1,008 g/mol, a tlenu mO=16 g/mol.
4
Patryk:
log
0
,12−log
0
,3+log25
1
Marta:
Dane są macierze A, E, B. Obliczyć: AE + 2B
0
Maciek:
W okręgu o promieniu długości r wpisano trapez którego podstawą jest średnica okręgu ,przekątna trapezu ma długość d. Oblicz pole trapezu.
4
Niezapominajka:
Dany jest trojkat ABC w ktorym AC=BC.Punkt D lezy na boku AB przy czym BD=2AD a kat BCD jest prosty.Wyznacz miare konta BAC
0
Maciek:
Na bokach kwadratu zbudowano trójkąt równoboczny którym przeciw wierzchołki leżą na zewnątrz danego kwadratu. Wykaz,że łączące te trzecie wierzchołkami otrzymuje kwadrat.Oblicz stosunek
0
Jaś:
Romb którego kąt rozwarty mamiarę3 razy większą od miary kąta ostrego ma pole S . Oblicz długości boku rombu
2
Jaś:
Oblicz pole trapezu którego podstawy mają długość 44 i 16 a ramiona zaś 17 i 25.
0
Jaś:
Oblicz długości boków trójkącie którego obwód wynosi 50 a pole 210
0
Tomek:
Wykaz,że trójkącie prostokątnym suma długości przyprostokątnych jest równa sumie średnich okręgów opisanego i wpisanego w ten trójkąt.
0
....:
Oblicz pole trójkąta w którym dwie środkowe o danych długościach a i b przecinają się pod kątem α.
7
domini:
Oblicz: log
5
20 * log
2
5 + log
2
2
1
agata:
oblicz:
2 * 5
1
6
− 9 * 5
1
5
25
7
0
przemo:
wyznacz wartosci parametru m dla ktorych rownanie |x−m|+|x−7| = 3 ma nieskonczenie wiele rozwiazan
3
zielone:
Wykaż, że jeśli α,β∊(0,π/2) i cosα=1/7, cosβ=13/14, to α−β=π/3. Jeszcze jedno (ostatnie
),...
0
przemo:
wyznacz wartosci parametru m dla ktorych rownanie |x−m|+|x−7| = 3 ma nieskonczenie wiele rozwiazan
2
Adaaaa:
Logarytmy Porównaj liczby:
3
zielone:
Wiedząc, że α,β∊(0,π/2) oraz że sinα=1/3, sinβ=1/2, oblicz: a) sin(α−β)
29
Patryk:
jak zrobic coś takiego log
2
3*log
2
4
2
monia:
oblicz pochodną cząstkową po x: xarctg
√
e
x
+
y
zrobiłam tak:
8
monia:
mam jeszcze jedną całkę, z którą kompletnie nie mogę sobie poradzić:
7
monia:
dx
∫
1+
3
√
x+1
7
monia:
e
x
2
+y
2
Oblicz pochodne cząstkowe: f(x,y)=
x
0
maty:
jw.
1
mark:
oblicz pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego, czworokątnego, którego krawędź podstawy ma 10cm,a krawędźboczna ma 12 cm.
8
m:
2
2x−1
= 2
2
* 2
x
* 2
−1
3
Calineczka:
Nie tylko matematyka.
2
kajta:
⎧
2x + y − 3z +1 = 0
Prosta k ma równianie
⎩
3x + 5y − z − 2 = 0
Przedstaw równanie w postaci parametrycznej. Dla jakiej wartości α prosta k jest prostopadła do
2
kajta:
x
lim x arc tg
2
x→
∞
Na podstawie uzyskanego wyniku odpowiedz na pytanie: czy istnieje asymptota prawostronna
2
..gosc:
1.Gospodarz obsiał pszenicą 40% powierzchni swojego gospodarstwa, czyli 140000m2. Pozostałą część ziemi obsiewał przez 7 dni w taki sposób, że każdego dnia obsiewał taką samą
1
kajta:
2
n
n!
∑
∞
n
n
n=1
1
luc:
bn = n
2
− 8n + 15
0
Jacenty:
Przy kopaniu szybu płacono za pierwszy metr głębokości 100 złotych, a za każdy następny o 50 złotych więcej niż za poprzedni. Jeżeli głębokość szybu przekroczyła 5 metrów, ryczałtowo
13
Halina:
1+1= ?
1
kleopatra999:
Na ile sposobów można ustawić w szeregu 8 osób tak aby: A. osoby A i B stały obok siebie oraz pomiędzy tą parą osób a osobą C stały 2 inne osoby?