matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomóżcie prosze z tym szeregiem
kajta:
2
n
n!
∑
∞
n
n
n=1
9 wrz 08:59
Jack:
a
n+1
Kryterium d'Alemberta: liczę lim
n→∞
a
n
2
n+1
(n+1)!
n
n
2(n+1)
n
n
*
=
*
=
(n+1)
n+1
2
n
n!
(n+1)
(n+1)
n
n+1
1
2(
)
−n
=2(1+
)
−n
→
n→∞
2*e
−1
<1
n
n
Zatem szereg zbieżny (bezwzględnie również)
9 wrz 10:34