Logarytmy
domini: Oblicz: log5 20 * log2 5 + log2 2
9 wrz 16:55
ZKS:
log520 * log25 + log22 = (1 + 2log52) * log25 + log22 =
= log25 + 2log 2 * log 5 + log22 = log25 + log 2(log 25 + log 2) =
= log25 + log 2 * log 50 = log25 + log 2 + log2 * log 5 =
log 5(log 5 + log 2) + log 2 = log 5 + log 2 = 1
9 wrz 21:14
oko:
można też tak:
| | log20 | |
= |
| *log25+log22= log20*log5+log22= (2log2+log5)*log5+log22= |
| | log5 | |
= log
25+2log5*log2+log
22= ( log5+log2)
2= 1
2=1
9 wrz 21:41
ZKS:
Rzeczywiście tam jest wzór nie zauważyłem go u siebie.
9 wrz 21:53
oko:
9 wrz 21:54
ZKS:
Zaćmienie miałem widocznie.
9 wrz 21:57
oko:
9 wrz 21:58
ZKS:
Ojj dawno właśnie

nie dostałem może dlatego.
9 wrz 22:04