zadanko na dzis
..gosc: 1.Gospodarz obsiał pszenicą 40% powierzchni swojego gospodarstwa, czyli 140000m2. Pozostałą
część ziemi obsiewał przez 7 dni w taki sposób, że każdego dnia obsiewał taką samą
powierzchnię. Ile hektarów obsiewał gospodarz każdego dnia?
2.Rozwiąż nierówność: (3x+2) do potegi 2<4
3.W trójkącie równoramiennym AC=AB i kąt CBA=90stopni. Na boku AC zaznaczono punkt D,taki że
AD: DC= jedna czwarta. Podaj z dokładnością do jednego stopnia miarę kąta DBA.
9 wrz 10:03
dooominisia: 1ha=10000m2
x−140000m2
rozwiązuję proporcję i otrzymuję że gospodarz obisał pszenicą 14ha, co stanowi 0,4x, gdzie x
to powierzchnia gospodarstwa gospodarza
Obliczam ile stanowi x:
0,4−14ha
1−x ha
czyli x=35ha
Obliczam ile jest ziemi nie obsianej pszenicą:
35−14=21ha
Obliczam ile gospodarz ha dziennie przez tydzień obsiewał:
21:7=3
Odp: Gospodarz dziennie obsiewał 3ha
9 wrz 16:12
dooominisia:

2. (3x+2)
2<4
Roz[pisuję wzór skrócpnego mnożenia:
9x
2+12x+4<4
9x
2+12x+4−4<0
9x
2+12x<0
wyciągam wspólny czynnik przed nawias:
3x(3x+4)<0
odczytuję miejsca zerowe:
x
1=0, x
2=−
43, bo:
3x+4=0
3x=−4
x=−
43
Rysuję wykres z dwoma miejscami zerowymi(rys)
Parabolka ramionami do góry bo przy największej wartości x wartość jest dodatnia, aże wartości
mają być <0 to zaznaczamy to, co leży pod osią
Kółeczka nie zamalowane bo wartości mniejsze mają być( zamalowane gdyby było mniejsze równe),
więc:
x∊(−
43,0)
9 wrz 16:21
oko:
2/ (3x+2)
2 −2
2<0 a
2−b
2=(a−b)(a+b)
(3x+2−2)(3x+2+2) <0
3x(3x+4)<0
10 wrz 17:12