równanie
Monia:
moje pytanie to:
dlaczego to rownanie ma tylko jedno rozwiązanie
9 wrz 20:36
krystek: Licznik =0 a mianownik≠0
9 wrz 20:40
Monia: nie rozumiem...jak licznik 0. a nie 8

? i dlatego jest jedno rozwiązanie
9 wrz 20:41
Monia: mianownik różny od zera

jak

x
3 = −64
D=R\{−64}
9 wrz 20:42
krystek: A dlaczego D=R/{−64} Przecież (−64)3+64≠0
Licznik to x−8 !
Pomyśl nad mianownikiem .Wzór skróconego mnożenia lub równanie wykładnicze co wolisz!
9 wrz 20:48
Monia: ja wiem ze to wzór skróconego mnożenia... ale przecież liczba podniesiona do potęgi nie może
byc równa minus jakiejś liczbie..
9 wrz 20:51
krystek: A dlaczego nie?np (−2)3=−8
I wreszcie (−4)3=−64 i to wykorzystaj
9 wrz 20:54