Elektrochemia
Arek: W jakim czasie stały prąd elektryczny o natężeniu I= 0,5 A spowoduje rozkład masy m = 1 g wody?
Masa molowa atomów wodoru mO=1,008 g/mol, a tlenu mO=16 g/mol.
Nie wiem jak to do końca zrobić, a próbowałem tak.
m=kIt
t=m/kI
k nie wiem jak wyliczyć, więc uznałem je za sumę kh i ko
czyli kh=mmolh/Liczba avogarda*2 (wartościowość po rozpadzie)* ładunek elementarny
czyli ko=mmolo/Liczba avogarda*1 (wartościowość po rozpadzie)* ładunek elementarny
to wynik wyszedł 18, a powinien 21444.
Pomocy!
9 wrz 17:51