Pomocy
Marta: Suma pierwszego i dziesiątego wyrazu ciągu arytmetycznego jest równa 24. Iloczyn czwartego i
piątego wyrazu tego ciągu jest równy 99. Wyznacz wzór ogólny ciągu.
9 wrz 21:22
sushi_ gg6397228:
zapisz podane wiadomosci w postaci ukladu rownan
9 wrz 21:26
Marta: i co mam wtedy obliczac? a1? nie rozumiem.
9 wrz 21:28
sushi_ gg6397228:
najpierw zapisz−−> czekam na uklad
9 wrz 21:31
Marta:
24= a1+a10
99=a4 * a5
9 wrz 21:34
sushi_ gg6397228:
a10=a1 +9r
a4=a1 +3r
a5=a1+4r
podstawiamy to to ukladu rownan
9 wrz 21:36
Marta: 24= a1 + a1 +9r
99=( a1 +3r ) * (a1+4r )
dobrze mam podstawione? i co wtedy mam liczyc?
9 wrz 21:41
sushi_ gg6397228:
pierwsze rownanie−−> wyznaczyc a1 lub r i podstawic do drugiego
dostaniesz rownanie kwadratowe; Δ itp
9 wrz 21:43
Marta: mógłbys wyznaczyc mi z tego pierwszego równania a1 czy tez r zbytnio niewiem jak?
9 wrz 21:46
sushi_ gg6397228:
a jak masz 24= x+x+9y to jak mozna "y" lub "x" wyznaczyc
9 wrz 21:48
Marta: dodam x −ksy i niewiem co dalej
9 wrz 21:53
sushi_ gg6397228:
a jak sie dobrze przyjrzysz temu rownaniu
24=a1+a10 −−> 24= a5 +a6
99= a4*a5 ==> 99= 9*11
wiec mozna wywnioskowac a4= 9, a5=11,a6=13
9 wrz 21:53
sushi_ gg6397228:
24=2x+9y / : 2
12= x + 4,5y
x= 12 −4,5y
9 wrz 21:54
Marta: oki dzieki
9 wrz 22:01