Ciąg arytmetyczny
bambi: Mógłby ktoś pomóc rozwiązać to zadanie? Jakieś wskazówki, podpowiedzi mile widziane.

Odcinek o długości 100cm podzielono na10 odcinków o długościach całkowitych tworzących ciąg
arytmetyczny. Wyznacz wzór tego ciągu.
9 wrz 18:24
Patryk: 100:10=10
a1=10 r=10
9 wrz 19:15
krystek: Czy będzie 10 odcinków których suma będzie 100?
9 wrz 19:55
Tad:
a1=1 r=2 czyli: 1, 3, 5, 7, 9 ,11,13 ,15 ,17 ,19
9 wrz 19:59
Tad:
przekształcając wzór na S10 ... otrzymasz 10=a1+4,5r
Dalej wykorzystujesz założeni, że odcinki są o długościach całkowitych
9 wrz 20:03
krystek: Tad mała pomyłeczka 100=Sn
9 wrz 20:06
ICSP: albo 10,10,10,10,10,10,10,10,10,10,
wzór ciągu to an = 10
9 wrz 20:09
krystek: Ok !
9 wrz 20:14
ICSP: albo 19,17,15,13,11,9,7,5,3,1
trochę tych ciągów będzie.
9 wrz 20:15
ICSP: może też być −8,−4,0,4,8,12,16,20,24,28
9 wrz 20:17
krystek: Tad →to ja gapiszon.
9 wrz 20:18
krystek: A jak ujemny odcinek pokazać?
9 wrz 20:19
ICSP: hmm nie wiem
9 wrz 20:31
krystek: Z zaświatów? Może?
9 wrz 20:38