całka
monia: mam jeszcze jedną całkę, z którą kompletnie nie mogę sobie poradzić:
9 wrz 14:23
monia: proszę o pomoc!
9 wrz 14:42
Basia:
na pewno taka jest ta całka ? nic mi nie przychodzi do głowy
9 wrz 15:12
Trivial: Można rozwiązać, ale jest to żmudne.
Podstawienie x = tgu.
9 wrz 15:14
monia: to ta całka, miałam ją na egzaminie teraz na sesji. i chciałam przerobić zadania. ja kompletnie
z nią sobie nie radzę..
9 wrz 15:20
Basia:
to jest całka postaci
znajdź w literaturze w dziale "Całkowanie funkcji niewymiernych", bo pisać to tutaj to koszmar
9 wrz 15:27
Trivial:
| | π | | π | | du | |
Weźmy x = tgu, dla u∊(− |
| , |
| ). Zauważmy, że cosu > 0 i dx = |
| . |
| | 2 | | 2 | | cos2u | |
| | dx | | | |
J =∫ |
| = ∫ |
| |
| | (x−1)√x2+1 | | (tgu−1)√tg2u+1 | |
| | sin2u | | sin2u+cos2u | | 1 | |
tg2u+1 = |
| + 1 = |
| = |
| |
| | cos2u | | cos2u | | cos2u | |
| | 1 | | 1 | |
√tg2u+1 = |
| = |
| . |
| | |cosu| | | cosu | |
Podstawienie uniwersalne...
| | u | | 2t | | 1−t2 | | 2dt | |
t = tg |
| sinu = |
| cosu = |
| du = |
| |
| | 2 | | 1+t2 | | 1+t2 | | 1+t2 | |
| | | | 2dt | |
J = ∫ |
| = ∫ |
| = ... |
| | | | t2+2t−1 | |
Rozwiązujemy rozkładając na ułamki proste.
9 wrz 15:39
Trivial: Ale przyznaję, że ta całka nie jest całką na egzamin....
9 wrz 15:48
monia: o, bardzo dziękuję Trivial za pomoc. no cóż, takie rzeczy tylko na egzaminie pierwszego roku na
AGH!
9 wrz 15:58
Trivial:
Zapomniałem. Można zrobić też podstawieniem Eulera:
√x2+1 = t−x → t = x+
√x2+1
Dojdziemy do podobnej całki na końcu trochę szybciej.
x
2 + 1 = t
2 − 2tx + x
2
| | t2−1 | | t2+1 | |
x = |
| → √x2+1 = |
| |
| | 2t | | 2t | |
| | dx | | | | 2dt | |
∫ |
| = ∫ |
| = ∫ |
| = |
| | (x−1)√x2+1 | | | | t2−1−2t | |
| | dt | | 2 | | 1 | | 1 | |
=(1) 2∫ |
| = |
| ∫( |
| − |
| )dt = |
| | (t−t1)(t−t2) | | 2√2 | | t−t2 | | t−t1 | |
| | √2 | | √2 | | t−t2 | |
= |
| (ln|t−t2|−ln|t−t1|) + c = |
| ln| |
| | + c = |
| | 2 | | 2 | | t−t1 | |
| | √2 | | x+√x2+1−1−√2 | |
= |
| ln| |
| | + c. |
| | 2 | | x+√x2+1−1+√2 | |
(1) t
2−1−2t = 0
Δ = 4+4 = 8
√Δ = 2
√2
t
2 = 1+
√2.
−t
1 + t
2 = 2
√2
Nie wiem który sposób lepszy.
10 wrz 09:35