Funkcja wykładnicza
m: 22x−1 = 22 * 2x * 2−1
Czy mogę tak sobie rozbijać?
9 wrz 12:12
ICSP: 22x−1 = 22x * 2−1 i teraz gdzie masz tutaj w wykładniku znak dodawania aby rozbić to
dalej?
9 wrz 12:17
m: Jedynie 4x * 2−1?
9 wrz 12:19
ICSP: tak można.
9 wrz 12:20
m: To do czego w takim równaniu sprowadzać?
22x−1 + 4x = 24
Chciałem do 22x.
Czyli: 22x * 12 * 22x = 24
9 wrz 12:24
ICSP: | 1 | |
| 4x + 4x = 24. Wyciągamy 4x przed nawias |
| 2 | |
Myślę że już dalej sobie poradzisz
9 wrz 12:27
m: Też tak robiłem, ale nie wiem, czemu zamiast 16 to pisałem 18 i zaczynałem kombinować. Ok temat
do zamknięcia.
9 wrz 12:30
8: moze mi ktos wytłumaczyc trzeci post ?
9 wrz 14:41
sushi_ gg6397228:
dzialania na potegach
ab+c= ab * ac
9 wrz 14:54