całki
monia:
to −1 na dole całki to granica całkowania, proszę o pomoc
9 wrz 18:12
monia: pomocyyy, proszę pomóżcie!
9 wrz 19:09
Jack:
Spróbuj rozłożyć:
| | x+1+1 | |
limk→∞ ∫−1k |
| dx=
|
| | √x2+2x+5 | |
| | x+1 | | 1 | |
limk→∞ (∫−1k |
| dx+∫−1k |
| dx)=
|
| | √(x+1)2+4 | | √(x+1)2+4 | |
| | t | |
limk→∞ (∫−1k |
| dt + ln |x+1+√(x+1)2+4| |−1k)=
|
| | √t2+4 | |
lim
k→∞ (
12*2ln|t
2+4| |
−1k + ln |x+1+
√(x+1)2+4| |
−1k)=
=...
Teraz przed przejściem do granicy zbadaj zachowanie w nieskończoności ln.
9 wrz 19:37
Jack:
(zapomniałem powrócić do podstawienia t=x+1)
9 wrz 19:39
monia: jakim sposobem w 3 linijce pojawia się logarytm naturalny powstały z tej drugiej całki?
9 wrz 20:13
Trivial:
Zastosowany został wzór wynikający z któregoś podstawienia Eulera.
| | dx | |
∫ |
| = ln|x + √x2+k2| + c. |
| | √x2 + k2 | |
9 wrz 22:20
Jack:
| | f'(x) | |
dokładnie tak, a potem dla pierwszej całki: ∫ |
| dx=2*√f(x)+C |
| | √f(x) | |
9 wrz 23:16