...
Jaś: Romb którego kąt rozwarty mamiarę3 razy większą od miary kąta ostrego ma pole S . Oblicz
długości boku rombu
9 wrz 17:07
Maciek: proszę o pomoc
10 wrz 10:47
ICSP: aha mam cie

Podszywasz się pod Jasia
10 wrz 12:23
Jaś: co?
10 wrz 16:55
oko:

α+3α=180 => α= 45
o
S=a
2*sin45
o
a=..........
10 wrz 17:01
...: co teraz trzeba obliczyć?
10 wrz 17:33
oko:
2S=a
2√2
a
2=S*
√2
a=
√S√2
10 wrz 17:39
Bogdan:
Trochę szybciej:
| | √2 | |
S = a2* |
| /*√2 ⇒ S√2 = a2 |
| | 2 | |
a dalej: a = S
1/2*2
1/4 = S
2/4*2
1/4 = (2S
2)
1/4 =
4√2S2
11 wrz 01:52