??
Patryk: jak zrobic coś takiego log23*log24
czodzi mi jak sie mnozy logartymy
9 wrz 15:01
Basia:
nie ma wzoru na mnożenie logarytmów, ale log24 =2 czyli
log23*log24=2log23 = log232 = log29
9 wrz 15:03
Patryk: aha , a co jesli log23*log34 ?
9 wrz 15:09
Basia:
zamiana podstaw
| | log24 | | 2 | |
log34 = |
| = |
| |
| | log23 | | log23 | |
po podstawieniu do wyrażenia log
23 skraca się
9 wrz 15:11
Patryk: czyli =2 ?
9 wrz 15:13
Patryk: (log2)2 czy to znaczy to log4 ? (nie związane z tym zadaniem)
9 wrz 15:18
ZKS:
(log 2)2 = log2 2 = log 2 * log 2
9 wrz 15:19
Patryk: log24*log416
log24=2 log416=2
2*2=4
dobrze to zrobiłem ?
9 wrz 15:21
ZKS:
Tutaj można zastosować wzór :
logab * logbc = logac
log24 * log416 = log216 = 4
Ale masz poprawnie rozwiązane.
9 wrz 15:23
Patryk: własnie chodziło mi ot czy moge zzastosowac wzór czy zrobic tak jak zrobiłem
np log22+log24
log22=1 log24=2
1+2=3
wzorem tu i tu jest ok
log2(2*4)=log28=3
9 wrz 15:32
Patryk: | log24 | |
| mozna to zapisac tak |
| |
2log
24 ?
9 wrz 15:56
Patryk: i czy 2*log10 to to samo co 2log10
9 wrz 16:00
ZKS:
Tak.
9 wrz 16:04
Patryk: oba pytania tak ?
9 wrz 16:06
Patryk: log5*log5=
log5log5= ile to jest ?
9 wrz 16:07
ZKS:
log 5 * log 5 = log2 5 = log 5log 5
9 wrz 16:11
Patryk: i na tym koniec ?
9 wrz 16:13
ZKS:
Chyba że weźmiesz tablice logarytmiczne albo kalkulator i to obliczysz i podasz w przybliżeniu.
A jaką masz pełna treść zadania podaną?
9 wrz 16:17
Patryk: nie mam tresci chce tylko sprawdzic czy cos takiego da sie obliczyc
9 wrz 16:20
ZKS:
Przy pomocy kalkulatora lub tablic na pewno.
9 wrz 16:21
Patryk: aha a takie zadanie
log√227 * log916 nie wiem jak to zacząc
9 wrz 16:24
ZKS:
log√227 * log916 tak to wygląda?
9 wrz 16:27
Patryk: tak
9 wrz 16:28
ZKS:
6log23 * 2log32 = 12log22 = 12
9 wrz 16:33
Patryk: ja np doszedłem do czegos takiego
2log227*log34 ale teraz widze ,ze to tosamo co twoje równanie
2log233*log322
2*3log23*2log32
6log23*2log22 własnie
te logarytmy sie skróciły dlaczego jakas własność ?
9 wrz 16:41
ZKS:
logab * logbc = logac
9 wrz 16:45
Patryk: aha i ostatnie pytanie ta własnosc to chyba rozszerzenie ?
9 wrz 16:47
ZKS:
log
ac oczywiście tam powinno być. A czy to ważne czy rozszerzenie ważne że pomaga rozwiązywać
zadania.
| | logcb | |
logab = |
| / * logca |
| | logca | |
log
ca * log
ab = log
cb
Stąd ta własność.
9 wrz 16:51
Patryk: ok dzięki bardzo za pomoc
9 wrz 16:52
ZKS:
9 wrz 16:53