ostać parametryczna
kajta: | | ⎧ | 2x + y − 3z +1 = 0 | |
| Prosta k ma równianie | ⎩ | 3x + 5y − z − 2 = 0 |
|
Przedstaw równanie w postaci parametrycznej. Dla jakiej wartości α prosta k jest prostopadła do
wektora W=[ α, 5, −3 ]
AS:
| | 1 − t | |
W pierwszym równaniu przyjmuję −3z + 1 = t => z = |
| |
| | 3 | |
Otrzymuję układ równań
2x+ y + t = 0
| | 1 − t | |
3x + 5y − |
| − 2 = 0 |*3 |
| | 3 | |
−−−−−−−−−−
2x + y = −t
9x + 15y = 7 − t
−−−−−−−−−
Pierwsze równanie mnożę przez −15 i dodaję do drugiego
| | 14t + 7 | | 2t + 1 | |
−21x = 14t + 7 = x = |
| = |
| |
| | −21 | | −3 | |
Pierwsze równanie mnożę przez −9,drugie przez 2 i stronami dodaję
| | 7t + 14 | | t + 2 | |
21y = 7t + 14 => y = |
| = |
| |
| | 21 | | 3 | |
Równanie parametryczne prostej
| | 2t + 1 | | t + 2 | | 1 − t | |
x = |
| , y = |
| , z = |
| , t ∊ R |
| | −3 | | 3 | | 3 | |
Z warunku prostopadłości: a*a1 + b*b1 + c*c1 = 0 mamy
−3c + 3*5 + 3*(−3) = 0 => c = 2
Trivial:

1. Znajdujemy dwa dowolne punkty, które spełniają ten układ równań.
Niech z = 0, wtedy:
| | ⎧ | 2x + y = −1 | |
| | ⎩ | 3x + 5y = 2 |
|
Rozwiązujemy i dostajemy pierwszy punkt:
A = (−1, 1, 0)
Niech y = 0, wtedy:
| | ⎧ | 2x − 3z = −1 | |
| | ⎩ | 3x − z = 2 |
|
Po rozwiązaniu:
B = (
1,
0,
1)
2. Znajdujemy wektor styczny do prostej.
u =
AB = (
2,
−1,
1)
3. Zapisujemy postać parametryczną. Możemy wykorzystać np. punkt B.
| | ⎧ | x = 1 + 2t | |
| | ⎨ | y = 0 − 1t | , t∊R.
|
| | ⎩ | z = 1 + 1t | |
Wektory prostopadłe do prostej k muszą leżeć na płaszczyźnie o wektorze normalnym
u, zatem
muszą spełniać równanie tej płaszczyzny, zaczepionej w punkcie (x
0,y
0,z
0) = (0,0,0).
Dlaczego w tym punkcie? Ponieważ wektory również zaczepione są w tym punkcie.
H:
2x
− 1y +
1z = 0
W = (α, 5, −3)
Podstawiamy:
2α − 1*5 + 1*(−3) = 0
α = 4.