ciąg
Monia: | | 1 | |
jeżeli wychodzi mi w ciągu geometrycznym że |
| =−2 to czy moge uznac że q=2? |
| | q | |
9 wrz 21:28
sushi_ gg6397228:
to podstaw i zobacz czy wynik bedzie poprawny
9 wrz 21:38
Monia: sądze że tak
9 wrz 21:42
9 wrz 21:43
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
od kiedy |
| = −2  |
| | 2 | |
9 wrz 21:43
Monia: to napisze Ci jak zrobiłam całe zadanie i powiesz mi gdzie jest błąd ok?
9 wrz 21:44
Monia: trzeci wyraz ciągu geometr. wynosi 8
czwarty wyraz ciagu geometr wynosi −4
oblicz piąty wyrac
a
1 * q
2=8
a
1 * q
3=−4
8/−4=−2
9 wrz 21:47
Monia: no i dalej
a1=32
wiec a5= a1 *q
4
no i wychodzi mi że a5=−2

a ma byc 2
9 wrz 21:51
Monia: nie sorry pomyłka...tam jest potęga. minus sie redukuje. juz wszystko wiem
9 wrz 21:52
sushi_ gg6397228:
liczymy "q"
9 wrz 21:58