Potrzebne
Aga: Zbadaj czy ciąg ( Cn) jest ciągiem arytmetycznym, jesli Cn= an + bn oraz an =
n3−3n2+2n−1 i bn= (n−2)3 +6n2.
9 wrz 19:28
req: n3−3n2+2n−1+(n−2)3+6n2 − wyliczyć , zredukować
żeby to był ciąg arytmetyczny musi spełniać warunek an+1 − an = po zredukowaniu tego
działania wynik nie może zawierać "n"
9 wrz 19:36
Aga: zredukowałam ale dalej nie wiem jak wyszło mi −9n2 + 14n−9
9 wrz 19:39
req: Cn = an + bn = 2n3−9n2+14n−9
Cn+1 − Cn = 2(n+1)3 − 9(n+1)2 + 14(n+1) − 9 −(2n3−9n2+14n−9)
9 wrz 19:42
Aga: ok dzięki
9 wrz 19:44
krystek: Czyli ciąg nie jest arytmetyczny−krótko (jeżeli działania dobrze wykonałaś)
9 wrz 19:46
Gustlik: Wskazówka: wyliczyć, zredukować i jeżeli wyjdzie ciąg dany wzorem funkcji liniowej, czyli ciąg
postaci cn=an+b, to będzie wtedy ciąg arytmetyczny o różnicy r=a.
10 wrz 23:55