Proszę o sprawdzenie zadania
Julia : Punkty A=(1,1), B=(4,3), C=(1,2) i D=(−2,0) tworzą równoległobok. Oblicz jego pole. W odp. mam,
że pole wynosi 3, ale mi za każdym razem jak liczę różnymi sposobami wychodzi 2. Mógłby ktoś
sprawdzić czy to ja popełniam błąd czy to w odp. jest źle? Proszę
9 wrz 19:05
req: sprawdzam
9 wrz 19:16
Julia : dziękuję
9 wrz 19:16
req: a można wiedzieć jakim spodobem to policzyłas?
9 wrz 19:21
Julia : narysowałam na układzie współrzędnych i na jego podstawie obliczałam
9 wrz 19:22
req: musisz policzyć jaką długość ma odcinek |AB| i pomnóżyć razy wysokość równoległoboku
9 wrz 19:26
Julia : i wtedy wychodzi 3?
9 wrz 19:28
req: albo lepiej długości odcinków |DB| * |AC|2 i wychodzi 3
9 wrz 19:31
9 wrz 19:33
Julia : ale w przybliżeniu wyszło mi 3
9 wrz 19:34
req: to jest matematyka koleżanko, tu się liczy dokładność
9 wrz 19:37
Tad: jednak 3 ...
9 wrz 19:38
Julia : no właśnie, ale trochę inaczej policzyłam na współrzędnych i mi wyszło równo 3 dzięki za pomoc
9 wrz 19:38
Tad:
−odległość punktów A i B (podstawa równoległoboku) wynosi
√13
−odległość punktu C od prostej przechodzącej przez punkty A i B
| | 3 | |
(wysokość równoległoboku) to |
| |
| | √13 | |
9 wrz 19:43
oko:

najprościej z wykorzystaniem wektorów
→ →
P=| det(AB, AD) | det −−− wyznacznik pary wektorów zaczepionych w jednym punkcie
→ →
AB=[3,2] AD=[−3,−1]
P= | 3*(−1) −(2*(−3)| = | −3+6|= |3|=3
i koniec zadania
9 wrz 21:20
9 wrz 21:22