matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
WW10:
dany jest odcinek o końcach A(2,−5) i B(−4,7) . Wyznacz punkt P , który tak dzieli odcinek AB, że
|PB|
1
a)
=
|AB|
3
1
PB=
*AB
3
PB=[−4−Px,7−Py] a dalej? Poproszę o wytłumaczenie.
9 wrz 22:40
sushi_ gg6397228:
3* PB= AB wyliczasz wektor AB i potem porownujesz odpowiednie wspołrzedne
9 wrz 22:45