matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 8.3.2020
Zadania
Odp.
18
Karolina:
Równanie |−x
2
+2|x|+5|=2p−4 ma cztery rozwiązania. Wyznacz zbiór możliwych wartości parametru p . Oblicz sumę kwadratów liczb całkowitych należących do tego zbioru.
9
lola456:
Cześć, dzisiaj mam do zbadania zbieżność szeregu za pomocą kryterium Cauchy'ego:
4
Kajtek:
Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt o bokach długości 112 , 113 i 15 . W graniastosłup ten wpisano kulę.
2
Kajtek:
Przeciwległe wierzchołki prostokąta maja współrzędne A=(2,−5) i C=(10,1) . Promień okręgu opisanego na tym prostokącie ma długość:
23
salamandra:
No chyba pozycja sobie wybiera cyfrę, bo każda wybiera niezależnie, wiec mogą się powtórzyć.
4
Nika:
Dziesięć osób ustawia się w szereg. Ile jest ustawień, w których trzy ustalone osoby stoją obok siebie?
3
Kasia18:
:::rysunek::: Punkt E jest środkiem przeciwprostokątnej AB trójkąta ABC . Odcinek DE ma długość 1, jak na
5
a7:
:::rysunek:::
http://matematyka.pisz.pl/forum/27878.html
3
blablablee:
Dziękujemy
4
seba:
Oblicz wartość wyrażenia
3
mcas:
Obliczyć sumy szeregów liczbowych
4
Agnieszka :
wiadomo że x
2
+ xy + y
2
= 4 i x
4
+ X
2
y
2
+ y
4
= 8 wyznacz x
6
+ x
3
y
3
+ y
6
4
Leszek:
1− t
2
Podstawienie : x
2
+ 1 = (x +t)
2
⇒ x
2
+ 1= x
2
+2xt + t
2
⇒ x=
2t
dx = .......
2
Patryk:
Mam pytanie, jeśli mam wielomian z parametrem i znam jego jeden pierwiastek i chciałbym go rozłożyć to dało by się to zrobić inna metodą niż tą przedstawiona na stronie poniżej?
3
kaniaramia:
Rozwiąż równanie
2
Krzyś:
:::rysunek::: a=6
2
Garbatek:
Wie ktoś jak to rozwiązać?
1
Tomek:
Z ośmiu osób należy utworzyć dwie delegacje: sześcio i dwuosobową. Na ile sposóbów można to zrobić?
6
Kasia18:
Graniastosłup prawidłowy czworokątny ABCDA'B'C'D' przecięto płaszczyzną (ACQP) , przy czym punkty P i Q należą do krawędzi odpowiednio A'B' i B'C' . Krawędź podstawy tego graniastosłupa
2
Jaros:
W przedziale wagonu kolejowego są ustawione naprzeciw siebie dwie ławki. Każda ma 5 numerowanych miejsc. Do przedziału weszło pięć osób. Trzy osoby usiadły na jednej ławce,
3
Latorośl:
sen wzmacnia, a wódka usypia. czy z tego wynika logicznie, że wódka wzmacnia?
1
janusz43:
Jak wyrazić w języku predykatów zdanie 'n nie jest kwadratem liczby całkowitej' ?
1
PiotrPiotr:
Jak z takiego równania l: 3x+2y−z+2=0 i x+y+4z−8=0 wyznaczyć równanie paramteryczne prostej?
2
Agnieszka :
Wykaż, że liczba 291
8
+ 3 x 291
4
− 4 jest podzielna przez 400. ten symbol x to znak razy oczywiście
6
Geo:
Mając daną permutację σ∍S
8
oblicz σ
2007
9
Rysowanie:
Oblicz wart trygonometryczne kąta wiedząc, że na jego ramieniu końcowym leży punkt P(3,−4)
24
Patryk:
:::rysunek::: Cześć,
4
Paila:
Katα jest ostry, cosα = 1/2. Oblicz
√
tg
2
α−1
2
Lili:
Punkt A(9,1) jest wierzchołkiem rombu ABCD o polu 60 Przekątna DB zawiera się w prostej l o równaniu y= 2x−7 wyznacz równanie okręgu wpisanego w ten Romb
9
FUITP:
Czy można to zadanie udowodnić w taki sposób?
1
Sylwia:
Rozwiąż równanie: x= 3−2x ulamek na dole x
6
Patryk:
W jaki sposób uprościłeś to równanie? Sprowadzałeś do wspólnego mianownika?
1
Paila:
W trapezie jedno z ramion ma długość 2√3 i 6cm, a kąty między podstawą, a ramionami mają 60˚ i 30˚. Krótsza podstawa ma 5cm. Oblicz pole i obwód trapezu.
1
Kacper :
Oblicz najmniejszą i największą wartość funkcji kwadratowej f (x) = −(x + 1)(x − 2) w przedziale <−1, 2>.
1
Sylwia:
Zaznacz na osi liczbowe rozwiązanie nierówności: 3+(x−3)≤2(x−3).
2
Jjjj:
Rozwiąż równanie 7+2x / x+1 = −3
1
eagle1:
Mam dowieść że liczba
√
3/5
jest niewymierna. Jak to zrobić?
2
Leszek:
Jaki to zbior , czy taka jest tresc zadania ? ?
2
Ol:
Rozwiąż równanie przedziale <−π;π> sin5x+2sin
2
x +sinx=1
8
Martyna99:
Graniastosłup prawidłowy sześciokątny ABCDEFA'B'C'D'E'F' przecięto płaszczyzną ACB' , która jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem o mierze sinα=
√
3
8
. Pole powierzchni
4
oskib:
Punkt P=(8,1/625) należy do wykresu funkcji wykładniczej f(x)=a
x
. Oblicz wartość tej funkcji dla argumentu −9/2 .
1
macius03:
W szescianie ABCDA'B'C'D' o krawędzi długości 26
√
2
, punkty P i Q są środkami krawędzi odpowiednio AB i BC , zaś punkt R jest środkiem przekątnej górnej podstawy A'C' .
1
alcia:
Dany jest ciąg a
n
= 2n
2
− 18n−180 , dla n∊N
+
. Oblicz ilość wyrazów ujemnych tego ciągu
2
Chudini:
Liczby zespolone. Korzystając z postaci trygonometrycznej oblicz (4−3i)
7
. Jak wyznaczyć kąt do wzoru. Z rysunku się nie da. Z równań mam postać cosx=4/5, sinx=−3/5.
1
Ewa16:
Dane są punkty o współrzędnych A=(10,8) ,B=(9,−5) i C=(−2,−10). Prosta k:y=mx+n przechodzi przez punkt C i jest prostopadła do odcinka AB. Wyznacz równanie prostej k.
1
Linek:
Funkcja f(x)=(x+3)(x
2
+1) A. Nie ma miejsc zerowych
1
Lili:
Ile jest liczb naturalnych siedmiocyfrowych których każde trzy cyfry stojący obok siebie i tworzącej te liczbę są parami różne
4
Pliska:
(x
2
+3x+4)(x
2
+3x−4) >0
1
Nowy:
Funkcja jest określona wzorem 3−2x/x
2
+2 dla każdej liczby rzeczywistej X wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji w punkcie odciętej X =− 2
1
Xxx:
jeżeli log6z 3 =a to log2z 3 jest równy ?
1
Abc:
Trzy razy rzucamy symetryczną kostką do gry oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia że iloczyn liczb wylosowanych oczek w trzech rzutach będzie podzielne przez 54
2
Lili:
Zwiń do kwadratu aby było prawdziwe 2a
2
−4ab+5b
2
>bądź równy 0
6
mcas:
∑
sinn
2
n
37
Jerzy:
d) zastanów się kiedy liczba jest podzielna przez 5 ?
10
314141592:
Witam
Mam udowodnić, że 3
n
≥n
3
2
lolek:
Funkcja f jest określona wzorem f(x)=|x+2|/(x+2)−x+3|x−1|, dla każdej liczby rzeczywistej x ≠ −2 . Wyznacz zbiór wartości tej funkcji.
2
KOXIK:
Za co podstawić zmienną pomocniczą w tej całce?
2
student:
Jeżeli mam 2 płaszczyzny π
1
=<α,β>, π
2
=<γ,δ>
2
Tesla:
Nie mogę dodać na fizycznym forum, a zdaje się być trochę matematyczne. Proszę o pomoc ze zrozumieniem i rozwiązaniem: