Udowodnić że 3^n jest >= n^3 (Indukcja)
314141592: Witam

Mam udowodnić, że 3
n≥n
3
Dla n=1
L
1=3
1=1
P
1=1
3=1
więc 1≥1
dla n=2
L
2=3
2=9
P
2=2
3=8
więc 9≥8
dla n=3
L
3=3
3=27
P
3=27
więc 27=27
dla n=4
L
4=3
4=81
P
4=4
3=64
więc 81≥64
Udowodnię że jeśli L
n≥P
n to L
n+1≥P
n+1
L
n+1=3
n+1= 3
n * 3 = 3*Ln≥ (n+1)
3 ← (z założenia)
czyli 3*n
3≥(n+1)
3
3≥((n+1)/n)
3
3≥(1+1/n)
3
Moje pytanie brzmi czy w tym miejscu mogę skończyć dowód, argumentując że 1/n dąży do 0?
Bo 3
n≥n
3 działa tylko dla n≥4 a od n≥4 (1+1/n)
3 maleje.
8 mar 12:14
wredulus_pospolitus:
ok ... to wtedy tylko jeszcze wyliczasz a
1 tego ciągu o wyrazie ogólnym a
n = (1 +
| | 1 | |
|
| )3 bo to będzie największy wyraz ciągu |
| | n | |
I pojawia się problem
8 mar 12:24
314141592: skoro 3n≥n3 dla n≥4 to czy (1+1/n)3<3 też nie powinnam liczyć dla n≥4?
8 mar 12:41
wredulus_pospolitus:
no dobrze ... to sprawdzasz a4 jeżeli zachodzi a4 < 3 to, jako że jest to ciąg malejący
(warto by było zbadać jego monotoniczność, tak dla świętego spokoju) to jest ograniczony przez
pierwszy element ciągu, w tym przypadku ograniczasz przez a4
8 mar 12:44
wredulus_pospolitus:
powiem tak −−− zapytaj się nauczyciela, czy 'puszczą' to na maturze za pełną liczbę punktów,
jeżeli nie będziesz wykazywać monotoniczności ciągu tylko napiszesz, że jest malejący ponieważ
1/n −> 0
8 mar 12:45
314141592: Ale to na studia
8 mar 12:46
jc: Dla n = 3 mamy równość.
W dowodzie wykorzystujemy nierówność: 3n3≥(n+1)3,
prawdziwą dla n≥3.
8 mar 12:46
wredulus_pospolitus:
A jaki kierunek / uczelnia
8 mar 12:47
314141592: Polecasz jakąś inną metodę na ten dowód?
8 mar 12:47
314141592: matematyka na uniwersytecie
8 mar 12:48
314141592: faktycznie dla n≥3 teraz widzę
8 mar 12:49