Planimetria kąty
Frajvald: Witam mógłby ktoś pomóc z czymś takim?
W trójkącie ostrokątnym ABC poprowadzono wysokości BD i CE. Wykaż, że
kąt ABC + kąt BDE = 90.
próbowałem coś z okręgiem opisanym i trójkątami podobnymi ale nic mi nie chce wyjść.
8 mar 22:10
a@b:

Dodaj odpowiednie komentarze ( do rysunku
i masz tezę
∡ABC+∡BDE =γ+β+α=90
o
8 mar 22:49
Frajvald: Dzięki wielkie, nie spojrzałem na to w ten sposób
8 mar 22:53
a@b:
8 mar 22:56
a7:
https://matematykaszkolna.pl/forum/27878.html
korzystam z uzasadnienia wlinku, że kąt ABD=kątACE
kątCAE=90−α KątCSD=kątESB=90−α
kąt CDE=180−90−α−β=90−α−β
kąt DSE=kąt CSB=90+α
mamy udowodnić że α+γ+β=90
trójkątyEDB i CBS są podobne (?), więc kąt EBD+kątEDB+90+kątDES=180 czyli α+β+γ=90
?
8 mar 23:08
a@b:
To było
11 lat temu ( już zapomniałam ,że tak rozwiązywałam

No to
Frajvald ma dwa sposoby
8 mar 23:32