Liczny zespolone. (4-3i)^7
Chudini: Liczby zespolone. Korzystając z postaci trygonometrycznej oblicz (4−3i)7.
Jak wyznaczyć kąt do wzoru. Z rysunku się nie da. Z równań mam postać cosx=4/5, sinx=−3/5.
8 mar 14:33
Leszek: Kat φ , wyznacz z tablic lub kalkulatora !
8 mar 15:16
Chudini: Ale nie odpowiada mi taki nieładny
8 mar 16:12
PW: cos7x + isin7x = (cosx + isinx)
7 =
| | | | | | | | | |
= | cos7x + | cos6x isinx + | cos5x (isinx)2 + | cos4x (isinx)3 + |
| | | | | |
| | | | | | | | | |
+ | cos3x (isinx)4 + | cos2x (isinx)5 + | cosx (isinx)6 + | (isinx)7 |
| | | | | |
.
Po wykonaniu działań i przyrównaniu części rzeczywistych oraz części urojonych otrzymamy wzory
wyrażające cos7x oraz sin7x za pomocą pewnych sum potęg sinx i cosx
Jest to więc możliwe do wyliczenia dokładnie, ale czy będzie "ładne"?
9 mar 10:37