kombinatoryka
salamandra: Oblicz stosując 1) regulę mnozenia, 2) wariacje
ile jest wszystkich liczb naturalnych:
a) 3−cyfrowych o niepowtarzających się cyfrach
b)4−cyfrowych o niepowtarzających się cyfrach
c) 5−cyfrowych niepowtarzających się cyfrach ktorych pierwsza cyfra jest 5.
d) 3−cyfrowych o niepowtarzających się cyfrach ktore sa podzielen przez 5
Regułą mnożenia nie potrafię tylko d), resztę zrobiłem, a wariacją to kompletnie nie wiem jak
zrobić, podpowiecie?
8 mar 12:34
wredulus_pospolitus:
(d)
aby liczba była podzielna przez musi:
mieć cyfrę 0 lub 5 jako ostatnią

więc rozdzielimy to na dwa przypadki
1. 5 ostatnia:
8*8*1
2. 0 ostatnia:
9*8*1
dodajesz i po robocie
8 mar 12:37
Jerzy:
d) zastanów się kiedy liczba jest podzielna przez 5 ?
8 mar 12:38
Jerzy:
Już nie musisz.
8 mar 12:39
wredulus_pospolitus:
wariacje np. tak można:
| | 10! | | 9! | |
(a) |
| − |
| (odejmujemy przypadek gdy '0' stoi na pierwszym miejscu) |
| | 3! | | 2! | |
| | 9! | |
(c) |
| (nie trzeba odejmować przypadku z '0' bo na początku mamy mieć cyfrę '5') |
| | 5! | |
| | 9! | | 8! | | 9! | |
(d) ( |
| − |
| ) + |
| (każda część z tej sumy odpowiada powyższych |
| | 2! | | 1! | | 2! | |
przypadkom, zauważ także że się to sobie równa)
8 mar 12:42
salamandra: Wiem ze musi mieć 0 lub 5, ale nie wychodziło mi z reguły mnożenia: pisałem
9*9*2
8 mar 12:45
Jerzy:
Zauważ,że w Twoim obliczeniu może się zdarzyć,że przy ostat niej cyfrze 5 ,na początku może
pojawić się 0
8 mar 12:48
Jerzy:
Rozpatrz oddzielnie prypadki: 1) ostatni cyfra 0 i 2) ostatnia cyfra 5
8 mar 12:50
salamandra: A tym, ze napisałem 9 na początku (odrzucam zero), dalej 9 (bo wszystkie poza zerem) i na końcu
2 (5 lub 0) nie załatwiam sprawy?
8 mar 12:50
Jerzy:
Niestety nie.
XY0 → 9*8
XY5 → 8*8 ( bo eliminujesz 0 z pierwszej pozycji )
8 mar 12:53
wredulus_pospolitus:
nie ... nie załatwia sprawy, ponieważ
9 * 9 * 2 oznacza:
wybierasz z puli { 1,2,3,4,5,6,7,8,9} jedną cyfrę
wybierasz z puli { 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} ale nie tą co wcześniej cyfrę
wybierasz z puli {0,5}
więc liczysz tutaj takie liczby jak:
505, 900, itd.
8 mar 12:54
salamandra: Czyli nie da rady tego zrobić „jednym ruchem”?
8 mar 13:00
Jerzy:
Nie.
8 mar 13:02
salamandra: Dzięki, z tą wariacja to niestety nadal nie rozumiem
8 mar 13:03
Jerzy:
Wybór pierwszych dwóch cyfr zależy od ostatniej cyfry.
8 mar 13:03
wredulus_pospolitus:
salamandra −−− powiem Ci więcej:
nie staraj się zrobić 'wszystkiego w 'jednym ruchu', tylko wręcz rozkładaj wszystko na jak
największą liczbę przypadków (i je łącz tylko gdy zobaczysz że to są te same liczby) im
skrupulatniej sobie podzielisz sytuację na etapy tym mniejsza szansa, że coś policzyć zbyt
wiele razy bądź czego nie policzysz w ogóle.
Pytanie bonusowe: Na jakie studia się wybierasz?
8 mar 13:07
wredulus_pospolitus:
Jeśli oczywiście mogę się oto zapytać
8 mar 13:07
wredulus_pospolitus:
wariacja:
(a)
| 10! | |
| <−−− wybieramy sobie z 10−ciu cyfr dokładnie trzy i je układamy |
| 3! | |
| | 9! | |
− 1* |
| <−−− wybieramy te sytuacje, gdy mamy cyfrę 0 na pierwszym miejscu |
| | 2! | |
(b) analogicznie
(c)
| |
<−−− jako że cyfra '5' jest na pierwszym miejscu, z pozostałych 9−ciu cyfr |
| |
wybieramy sobie 4 na pozostałe miejsca w tejże liczbie
8 mar 13:10
Jerzy:
a) tworzymy trzelementowe wariacje bez powtórzeń ze zbioru dziesięcioelementowego:
| 10! | |
| , ale tutaj ukryte są waracje , gdzie 0 jest na początku, więc je odejmujemy |
| (10 − 3)! | |
i jest ich
| 9! | |
| ( wredulus się pomylił) |
| (9 − 2)! | |
8 mar 13:11
Jerzy:
@wredulus, trzyma Cię jeszcze po sobocie ?
8 mar 13:12
Jerzy:
Wiem Artur , bo znamy się od lat z tego forum
8 mar 13:16
wredulus_pospolitus:
Ja tylko tak przypominam − żebyś zdawał sobie sprawę z tego jaką mam potężną broń

A tak abstrahując od wątku i przechodząc do mej broni −−− śmiesznie się teraz chodzi na zakupy
do hipermarketu −−− wystarczy raz kichnąć (w chusteczkę / rękę) i od razu się ludzie odsuwają
−−− serio mówię, wczoraj testowane
8 mar 13:18
salamandra: Planuję na PG jak się dostanę
8 mar 13:56
wredulus_pospolitus:
jeżeli jakiś kierunek informatyczny, to Ci powiem, że kombinatoryka / prawdopodobieństwo może
być dla Ciebie bardzo przydatne pod tym względem, że wymusza od Ciebie 'sprawdzania czy ująłeś
wszystkie przypadki i czy jakiś nie powieliłeś' co z kolei jest niezwykle pomocne w trakcie
programowania.
8 mar 14:12
salamandra: No raczej kontynuacja informatyki po technikum

ale muszę bardzo dobrze maturę napisać
8 mar 14:17
wredulus_pospolitus:
to tym bardziej −−− skoro teraz masz nacisk na informatykę −−− powinieneś zdawać sobie sprawę z
tego, że jak napiszesz jakiś program to później 3 razy więcej czasu spędzasz na sprawdzaniu
czy dobrze działa i eliminowaniu przypadków których nie wziąłeś wcześniej pod uwagę.
kombinatoryka (prawdopodobieństwo) swego rodzaju wymaga od Ciebie tego samego i dobrze
zrozumienie sposobu myślenia w tych działach pomoże Ci szybko i sprawnie eliminować 'wredne
sytuacje' w trakcie programowania.
8 mar 14:22
salamandra: | | 10! | |
Odnosząc się do 13:11 Jerzego− rozumiem to |
| natomiast nie rozumiem czemu w tym |
| | (10−3)! | |
drugim jest w mianowniku 9−2, co wtedy w zasadzie wybieramy?
8 mar 17:47
wredulus_pospolitus:
| 9! | |
| <−−− z dziewięciu dostępnych cyfr (bez '0', które zakładamy że zostało wybranej |
| (9−2)! | |
na pierwszą pozycję) wybieramy dwie cyfry na pozycję dziesiątek i jedności.
| | 9! | |
tak więc |
| reprezentuje liczby typu: |
| | (9−2)! | |
012, 047, 096, itd. (czyli liczby które nie są trzycyfrowe)
8 mar 18:05
wredulus_pospolitus:
I dlatego je odejmujemy od wszystkich ustawień 10 cyfr na trzech miejscach
8 mar 18:06
salamandra: Teraz rozumiem, dzięki
8 mar 18:09
salamandra: c) mogę zrobić tak, że po prostu z góry zakładam, że 5 jest na pierwszym miejscu i po prostu
robię wariację tylko z czterech ostatnich, że
| | 9! | |
V49 = |
| =9*8*7*6= 3024? |
| | 5! | |
8 mar 22:42
wredulus_pospolitus:
tak jest
8 mar 22:44
salamandra: d) nie wiem jak zrobić wariacją
jakoś chciałem kombinować, żeby zaklepać 0 lub 5, zalozmy ze najpierw 5 rozpatruję, na ostatnią
cyfrę.
Wtedy nie wiem jak zrobić warunek na dwie, no bo jako pierwsze nie może być zero, ale jako
drugie juz może, więc nie mogę zrobić V29
chyba, że w ogóle na pojedyncze rozbić−
pierwsza V81
druga V81
ale to jest pewnie źle
8 mar 22:52
wredulus_pospolitus:
| 9! | | 8! | |
| − |
| <−−− '5' na ostatnim miejscu, reszta dowolnie odjąć '5' na |
| (9−2)! | | (8−1)! | |
ostatnim miejscu, '0' na pierwszym miejscu a reszta dowolnie
| 9! | |
| <−−− '0' na ostatnim miejscu, reszta dowolnie |
| (9−2)! | |
8 mar 23:14
salamandra: nie rozumiem tej pierwszej linijki nadal, "5" na ostatnim miejscu, odjąć "5" na ostatnim
miejscu, tutaj trochę nie czaję.
Drugie ok
8 mar 23:24
wredulus_pospolitus:
| 9! | |
| <−−− wszystkie ciągi cyfr takie, że na ostatnim miejscu jest '5', czyli np: |
| (9−2)! | |
125, 675, 905, ale także 015, 045, 085, itd.
dlatego odejmujemy
| 8! | |
| <−−− wszystkie ciągi cyfra takie, że na pierwszym miejscu jest '0' a na ostatnim |
| (8−1)! | |
'5', czyli np.:
015, 045, 085 , itd.
8 mar 23:26
salamandra: Rozumiem, że tak naprawdę w tym drugim warunku tym 8!... to 0 i 5 zakładasz że one po prostu
"są", i rotujesz tylko tą środkową?
8 mar 23:29
wredulus_pospolitus:
dokładnie
8 mar 23:47