dowieść że liczba p{3/5} jest niewymierna
eagle1: Mam dowieść że liczba √3/5 jest niewymierna.
Jak to zrobić?
Zakładam że √3/5= m/n m,n∊ℕ to znaczy że m i n nie mają wspólnych dzielników poza 1
wtedy 3/5=(m/n)2
3n2=5m2
wtedy m2 musi być podzielne przez 3 ⇒ m musi być podzielne na 3 ⇒ m2 musi być podzielne na 9
skoro 3n2=5m2 to 3n2 jest podzielne przez 3 i przez 9⇒n jest podzielne przez 3
czyli mają więcej wspólnych dzielników niż 1
dobrze rozumuję?
8 mar 14:57
wredulus_pospolitus:
dobrze
8 mar 15:13