Matematyka w fizyce - proporcjonalność
Tesla: Nie mogę dodać na fizycznym forum, a zdaje się być trochę matematyczne. Proszę o pomoc ze
zrozumieniem i rozwiązaniem:
Na spadający kamień o masie m poza siłą grawitacji działa także siła
oporu powietrza proporcjonalna do prędkości kamienia V : F = –kV , k > 0. Kamień
rzucono pionowo w dół z prędkością V0. Znajdź zależność położenia, prędkości oraz
przyspieszenia kamienia od czasu.
8 mar 08:59
daras: Nie rozumiem czemu nie możesz tam dodać?

robi się to tak samo jak tutaj
F
w = Q − F
rozdzielasz zmienne , całkujesz..
potem v = U{dy{dt}
rozdzielasz zmienne , całkujesz
szczegółowe rozwiązanie znajdziesz w podręczniku
8 mar 09:03
Leszek: | | dv | | kv | |
Rownanie : |
| + |
| = g , jest to rownanie rozniczkowe niejednorodne |
| | dt | | m | |
pierwszego rzedu , nie calkujemy stronami ! !
Popatrz do podrecznika jak takie rownanie rozwiazujemy !
Najpierw rozwiaz rownanie jednorodne a nastepnie metoda uzmiennia stalej !
8 mar 13:07
daras: | | k | |
niekoniecznie, można zastosować podstawienie u = g − |
| v |
| | m | |
i o tym właśnie piszą w podręcznikach
9 mar 10:12