Kat alfa
Paila: Katα jest ostry, cosα = 1/2. Oblicz √tg2α−1
8 mar 17:30
wredulus_pospolitus:
| | 1 | | √3 | |
cosx = |
| −> sinx = |
| |
| | 2 | | 2 | |
więc
√tg2x − 1 = ...
8 mar 17:39
wredulus_pospolitus:
skąd wiemy ile wynosi sinx .... hmmm
Możliwość 1:
| | 1 | | √3 | |
cosx = |
| −> x = 60o −> sin60o = |
| |
| | 2 | | 2 | |
Możliwość 2:
z jedynki trygonometrycznej:
| | 1 | | 3 | |
sin2x + cos2x = 1 −> sin2x + |
| = 1 −> sin2x = |
| −> sinx = ...  |
| | 4 | | 4 | |
8 mar 17:41
blablablee:
α −− kąt ostry
cosα=1/2⇒ α=60o to tg260o= 3
√tg2α−1=√3−1=√2
8 mar 17:42
Jerzy:
Prosto i skutecznie.
8 mar 18:17