Dowodowe z planimetrii
jokeros2000: Wykaż, że jeżeli długości a,b,c boków trójkąta spełniają równość
1a+b+1b+c=3a+b+c
to promień okręgu opisanego na tym trójkącie jest równy b√33
Myślałem, żeby to zadanie ruszyć z twierdzenia sinusów tylko nie wiem do końca jak
8 mar 15:13
Saizou :

Podpowiedź
Z podanej równość mamy, że
b
2=a
2+c
2−ac
z tw. cosinusów mamy, że
b
2=a
2+c
2−2accosβ
zatem
−ac=−2accosβ
8 mar 15:27
jokeros2000: Dzięki bardzo
8 mar 19:13
Patryk: W jaki sposób uprościłeś to równanie? Sprowadzałeś do wspólnego mianownika?
8 mar 20:12
Saizou :
pomnóż obustronnie przez iloczyn mianowników i upraszczaj
8 mar 20:26
Patryk: Ok, myślałem, że jest jakaś prostsza metoda
8 mar 20:32
Saizou : ale to jest proste, mnożenie nawiasów nie jest złe
8 mar 20:35