Zbadaj zbieżność oraz zbieżność bezwzględną szeregów
mcas: ∑sinn2n
Najpierw chcę zbadać zbieżność bezwzględną.
Wiem, że
|an|=|sinn2n |
Oraz
|sinn|≤1
|sinn2n| ≤ 12n
− 12n ≤ sinn2n ≤ 12n
Z kryterium porównawczego widzę, że szereg ten jest zbieżny, bo 12n jest zbieżny.
Czy to jest wykazanie, że szereg ∑ sinn2n jest bezwzględnie zbieżny?
8 mar 12:46
wredulus_pospolitus:
chwila ....
| | sin n | | 1 | |
"Z kryterium porównawczego, ∑ |
| jest zbieżny bo |
| jest zbieżny" |
| | 2n | | 2n | |
<−−−−− wyjaśnij DOKŁADNIEJ o co Ci tutaj chodzi
| | sin n | |
Druga sprawa −−− jeżeli ∑ |
| jest zbieżny to oczywistą oczywistością będzie, że |
| | 2n | |
będzie zbieżny bezwzględnie ... ale czy on jest zbieżny
8 mar 12:51
Leszek: | | sin n | |
an = |
| , lim an = ? ? ?, warunek konieczny aby lim an = 0 |
| | 2n | |
lim sin( n ) = ? ?
lim 2
n =
∞
| | sin(n) | |
Czyli czy ∑ |
| jest zbiezny ? ? |
| | 2n | |
8 mar 12:57
mcas: Z nierówności
sin n / 2n ≤ 1 / 2n
∑ sin n / 2n ≤ ∑ 1 / 2n
∑ 1 / 2n jest zbieżny, więc z kryterium porównawczego mamy, że ∑ sin n/ 2n jest zbieżny.
Natomiast jeśli chodzi o drugą rzecz −− to, że szereg jest zbieżny, nie oznacza, że jest
bezwzględnie zbieżny. Implikacja zachodzi w jedną stronę, tzn. jeśli szereg jest bezwzględnie
zbieżny, to jest zbieżny, ale nie na odwrót.
8 mar 13:00
wredulus_pospolitus:
| | sin (n) | |
a co jeżeli ∑ |
| jest rozbieżny do − ∞  |
| | 2n | |
8 mar 13:01
wredulus_pospolitus:
okey ... dobrze .... nie wiem jakiego masz prowadzącego ... ewentualnie warto by było podać
| | 1 | |
dlaczego ∑ |
| jest zbieżny bądź po prostu napisać ile to jest |
| | 2n | |
8 mar 13:04
mcas: Dziękuję za pomoc.
8 mar 13:09