Stereometria
Kajtek: Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt o bokach długości 112 , 113 i 15 . W
graniastosłup ten wpisano kulę.
Oblicz objetość tego graniastosłupa.
Wie ktoś jak to zrobić? wiem tylko ze w podstawie jest trojkąt prostokątny
8 mar 23:42
salamandra: Rozważ przekrój (okrąg wpisany w trojkat)
8 mar 23:45
9 mar 00:15
blablablee:

Przekrojem jest koło wielkie kuli o promieniu R wpisane w trójkąt o bokach 112, 113, 15
i H=2R
| | 113+112+15 | |
P=Rp p= |
| = 120 |
| | 2 | |
P
2=R
2*p
2
R
2= (p−a)(p−b)(p−c)/p = 7*8*105/120
R
2=49 to R=7 więc H= 14
P=7*120
V= P*H
V= 7*120*14=......
9 mar 01:41
blablablee:
2 sposób
Warto zauważyć ,że trójkąt o bokach 113,112,15 jest prostokątny
P= 112*15/2= 840
2R= 112+15−113
2R = 14
V= 840*14=
11 760
i po ptokach
9 mar 01:48