matematykaszkolna.pl
sen wzmacnia, a wódka usypia. czy z tego wynika logicznie, że wódka wzmacnia. Latorośl: sen wzmacnia, a wódka usypia. czy z tego wynika logicznie, że wódka wzmacnia? p − sen wzmacnia q − wódka usypia r − wódka wzmacnia z tw. o dedukcji, aby tak logicznie wynikało, (p ⋀ q) ⇒ r musi być tautologią, a że dla wartościowania p,q=1, r=0 dostajemy 0, to logicznie tak nie wynika. Dobrze myslę?
8 mar 20:08
emeryt 75: Kto pije nie grzeszy,a kto nie grzeszy jest święty,więc z tego wynika logicznie,że kto pije jest święty.
8 mar 21:26
nielogicznie: Φ(x) − x wzmacnia, θ(x) − x usypia można zapisać Φ(s) ∧ θ(w) ⇒ Φ(w)
8 mar 21:40
Latorośl: Mamy to jako zadanie domowe z KRZ. Tak jak napisałem jest ok?
8 mar 22:09
Latorośl: Odświeżam emotka
9 mar 10:06
ite: Ze zdania: (p ⋀ q) wynika logicznie jedynie zdanie p i wynika zdanie q. Zastosowana została reguła opuszczania koniunkcji.
9 mar 10:26
Latorośl: Rozumiem. Serdeczne dzięki!
9 mar 10:34
PW: A tak po chłopsku: Mamy trzy zdania p, q, r − każde ma swoją wartość logiczną, niezależną od wartości logicznej pozostałych. Jeżeli nawet założyć, że p i q są oba prawdziwe (co zdaje się sugerować treść zadania), to nie mają one żadnego wpływu na wartość logiczną r, która pozostaje nieznana (wymagałaby badań empirycznych).
9 mar 10:59
Latorośl: Tak samo pomyślałem jak to zadanie zobaczyłem, ale wolałem się upewnić czy "formalnie" dobrze do tego podchodzę emotka
9 mar 11:07