Plamimetria
Kasia18:

Punkt E jest środkiem przeciwprostokątnej AB trójkąta ABC . Odcinek DE ma długość 1, jak na
rysunku.
|AC|=12
Oblicz obwód trójkąta ABC
Przepraszam za niedokładny rysunek i małe literki zamiast dużych w oznaczeniach
8 mar 22:23
emeryt 75: Z podobieństwa trójkątów i z tw. Pitagorasa można obliczyć,że AE=8 ,a dalej to już łatwo.
8 mar 22:48
Kasia18: AE czy AD?
8 mar 23:09
a@b:

h
2=c
2−1 i h
2= 144−(c−1)
2
.......
to c
2−9c−72=0
(c−9)(c+8)=0 i c>0 ⇒ c=9 , 2c=|AB|=18
a=
√182−122=........
Obwód : 12+2c+a=....
dokończ
8 mar 23:28