Trygonometria
Ol: Rozwiąż równanie przedziale <−π;π>
sin5x+2sin2x +sinx=1
8 mar 14:42
Saizou :
sin5x+sinx=1−2sin
2x
| | 5x+x | | 5x−x | |
2sin( |
| )cos( |
| )=cos(2x) |
| | 2 | | 2 | |
2sin(3x)cos(2x)−cos(2x)=0
cos(2x)(2sin(3x)−1)=0
dokończ
8 mar 14:52
Mila:
1) cos(2x)=1−2sin
2x
2)sin(5x)+sinx=1−2sin
2x
sin(5x)+sinx=cos(2x)
| | 5x+x | | 5x−x | |
2*sin |
| *cos |
| =cos2x |
| | 2 | | 2 | |
2 sin (3x)*cos(2x)=cos(2x)
2sin(3x) cos(2x)−cos(2x)=0
cos(2x)*(2sin(3x)−1)=0
| | 1 | |
cos(2x)=0 lub sin(3x)= |
| |
| | 2 | |
dokończ sam
8 mar 14:59