Graniastosłup prawidłowy sześciokątny ABCDEFA'B'C'D'E'F' przecięto płaszczyzną
Martyna99: Graniastosłup prawidłowy sześciokątny ABCDEFA'B'C'D'E'F' przecięto płaszczyzną ACB' , która
jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem o mierze sinα=√38. Pole powierzchni
otrzymanego przekroju jest równe 28√3.
Oblicz:
a) długość krawędzi podstawy tego graniastosłupa
b) objętość tego graniastosłupa
8 mar 14:41
Maciess: Masz wynik? Bo chyba nie wyjdą przyjemne liczby
8 mar 15:06
Maciess: a) Długość krawędzi podstawy wyszła mi
a=
√14 √61 (pierwiastek z 14 razy pierwiastek 61)
Jak liczylem
z tw. o rzucie prostokątnym. (
https://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_o_rzucie_prostok%C4%85tnym)
wyliczam pole trójkąta ACB.
Wiem, że ACB jest równoramienny więc ze wzoru 1/2*a
2*sin(120
o), więc porównuje z moim polem.
Ale wynik coś nie przekonuje, więc poczekam aż mi potwierdzisz a) sie zgadza.
8 mar 15:23
Mila:
Też mam takie koszmarne wyniki.
8 mar 16:02
Mila:

1)|AC|=a
√3
| | √3 | |
2) sinα= |
| , PΔACB'=28√3 |
| | 8 | |
3)
4)
a
2=14
√61
a=
√14*
4√61
==========
| | √3 | | √3 | | 4 | | √3 | |
H= |
| h= |
| * |
| a= |
| *√14*4√61 |
| | 8 | | 8 | | √61 | | 2√61 | |
Licz dalej sama
8 mar 16:03
Maciess: Nie wierze, że ktoś aż tak źle dobrał dane w zadaniu.
8 mar 16:32
Mila:
Może źle przepisane są dane?
8 mar 16:55
Martyna99: dane są dobrze przepisane, niestety
8 mar 17:31
Mila:
Dokończyłaś?
8 mar 18:28