matematykaszkolna.pl
stereometria Patryk: rysunekCześć, W trójkącie prostokątnym jeden z kątów ostrych ma miare 30 a przeciwprostokątna ma długość 2. Oblicz objętośc bryły powstałej przez obrót trójkąta wokół prostej przechodzącej przez wierzchołek kąta prostego i równoległej do przeciwprostokątnej. Nie wiem czy dobrze myślę, poprzez obrót wyjdzie bryła w kształcie klepsydry? Bok a wyszedł mi
 7 
3, b = 1. Policzyłem objętość, ale wyszła mi

π a powinno wyjść V = π.
 18 
8 mar 18:05
wredulus_pospolitus: rysunek to jest figura którą otrzymasz czyli: walec o promieniu = htrójkąta i wysokości 2 (czyli a+b) bez dwóch stożków o promieniach 'h' oraz wysokości (odpowiednio) b i a Jedyne co musisz wyliczyć (a czego na chwilę nie znasz) to htrójkąta. Najlepiej oblicz poprzez pole trójkąta
8 mar 18:11
Leszek: Kolego @w....r..., zle oznaczyles a i b , sa to przyprostokatne w Δ , czyli h ≠ a+b
8 mar 18:28
Patryk:
 3 1 
Coś wciąż mi nie wychodzi, wyszło mi: h =

, z rysunku, a =

(krótsza wysokość),
 2 2 
b = 1,5
8 mar 18:32
Patryk: przeprasza, b − krótsza wysokośc, a − dłuższa
8 mar 18:33
Leszek: b = 1 , a= 3 , promien walca r = 33 , wysokosc walca H = 2 , Wysokosci stozkow : h1 = .......
8 mar 18:39
Patryk: Muszę dopytać, czyli na rysunku wyszły dwa stożki, tak? emotka Bo nie wiem już jak ten rysunek interpretować
8 mar 18:40
salamandra: Chyba lecisz solidnie ostatnio co? emotka
8 mar 18:44
Patryk: Jakim sposobem r = 33 ?
8 mar 18:44
Leszek: Tak , bryla jest walec z dwoma wycietymi stozkami jak narysowal kolega w ........p..... Czyli od objetosci walca odejmujesz objetosci dwoch stozkow i otrzymasz objetosc Twojej bryly .
8 mar 18:45
Patryk: Ja tak lecę od września wraz z Kiełbasą emotka aż dziwię się że mam siłę do nauki jeszcze
8 mar 18:45
Leszek: Tak , pomylka , powinno byc : P = 0,5ab = 0,5*2*r ⇒ r = 3/2
8 mar 18:48
Patryk: Czyli dla uporządkowania, bo coś mi się nie zgadza, wysokość tego trójkąta czyli h będzie równa promieni walca i stożków.
 3 
Wyliczyłem h z pola, P = 1/2 * 3 * 1 =

2 
 3 3 
P = 1/2 * 2 * h =

−−−> h = r =

?
 2 2 
8 mar 18:49
Patryk: Dobra, już wszystko wiem, dzięki za pomoc emotka
8 mar 18:49
Leszek: Zycze wytwalosci , systematycznosci , wtedy sukces murowany , wiem to z autopsji!
8 mar 18:50
salamandra: Widzisz, a ja miesiąc już kiełbasę mam i prawie nic nieruszone, tyle na bieżąco mam zadawane ze nie mam kiedy się za to wziąć. Jeszcze nieszczęsny język polski, który „wypadałoby” zdać na te 30 Ja chyba z kiełbasy przerobię tylko cała geometrię analityczna, planimetrie, stereometrie, optymalizacje, z reszty w miarę pewnie się czuje
8 mar 18:52
Patryk: Taa matura ustna z polskiego, miodzio lodzio Nie wiem dlaczego, ale już pewniej czuję się na ustnej z angielskiego
8 mar 18:55
salamandra: Żeby nie zdać z angielskiego to trzeba się postarać szczerze mówiąc
8 mar 18:58
Patryk: Ja teraz mam dylemat, bo jeszcze troszkę i skończę stereometrie i później nie wiem za co się wziąć z Kiełbasy. W szkole mam teraz prawdopodobieństwo a w zbiorze mam pochodne, a pochodne dla mnie obcy temat...
8 mar 19:09
salamandra: Pochodne łatwe, zobaczysz, ja mam kombinatoryke teraz
8 mar 19:17
wredulus_pospolitus: Leszek ... a+b = przeciwprostokątna = 2 = Hwalca a,b nie oznaczałem jako przyprostokątne.
8 mar 19:23
wredulus_pospolitus: to że on tak podpisał, nie oznacza że ja także muszę tak podpisywać
8 mar 19:27
Leszek: Rozumiem , ale lepiej nie zmieniac oznaczen podanych w tresci zadania . np. Jak tresc zadania jest rozwiazac rownanie : x2 +3x − 4=0 to nie rozwiazujemy rownania z2 + 3z −4 = 0
8 mar 19:38
wredulus_pospolitus: Leszek ... ten rysunek nie traktowałem jako treść zadania tylko jego własny rysunek ... zresztą, tak jak pisałem −−− podział przeciwprostokątnej i tak jest zbyteczny i nie ma on wpływu na wynik zadania
8 mar 21:26
wredulus_pospolitus: Ale masz rację ... mogłem użyć innych zmiennych
8 mar 21:35