stereometria
Patryk:

Cześć,
W trójkącie prostokątnym jeden z kątów ostrych ma miare 30 a przeciwprostokątna ma długość 2.
Oblicz objętośc bryły powstałej przez obrót trójkąta wokół prostej przechodzącej przez
wierzchołek kąta prostego i równoległej do przeciwprostokątnej.
Nie wiem czy dobrze myślę, poprzez obrót wyjdzie bryła w kształcie klepsydry? Bok a wyszedł mi
| | 7 | |
√3, b = 1. Policzyłem objętość, ale wyszła mi |
| π a powinno wyjść V = π. |
| | 18 | |
8 mar 18:05
wredulus_pospolitus:

to jest figura którą otrzymasz czyli:
walec o promieniu = h
trójkąta i wysokości 2 (czyli a+b)
bez dwóch stożków o promieniach 'h' oraz wysokości (odpowiednio) b i a
Jedyne co musisz wyliczyć (a czego na chwilę nie znasz) to h
trójkąta.
Najlepiej oblicz poprzez pole trójkąta
8 mar 18:11
Leszek: Kolego @w....r..., zle oznaczyles a i b , sa to przyprostokatne w Δ , czyli h ≠ a+b
8 mar 18:28
Patryk: | | √3 | | 1 | |
Coś wciąż mi nie wychodzi, wyszło mi: h = |
| , z rysunku, a = |
| (krótsza wysokość), |
| | 2 | | 2 | |
b = 1,5
8 mar 18:32
Patryk: przeprasza, b − krótsza wysokośc, a − dłuższa
8 mar 18:33
Leszek: b = 1 , a= √3 , promien walca r = 3√3 , wysokosc walca H = 2 ,
Wysokosci stozkow : h1 = .......
8 mar 18:39
Patryk: Muszę dopytać, czyli na rysunku wyszły dwa stożki, tak?

Bo nie wiem już jak ten rysunek
interpretować
8 mar 18:40
salamandra: Chyba lecisz solidnie ostatnio co?
8 mar 18:44
Patryk: Jakim sposobem r = 3√3 ?
8 mar 18:44
Leszek: Tak , bryla jest walec z dwoma wycietymi stozkami jak narysowal kolega w ........p.....
Czyli od objetosci walca odejmujesz objetosci dwoch stozkow i otrzymasz objetosc Twojej
bryly .
8 mar 18:45
Patryk: Ja tak lecę od września wraz z Kiełbasą

aż dziwię się że mam siłę do nauki jeszcze
8 mar 18:45
Leszek: Tak , pomylka , powinno byc : P = 0,5ab = 0,5*2*r ⇒ r = √3/2
8 mar 18:48
Patryk: Czyli dla uporządkowania, bo coś mi się nie zgadza, wysokość tego trójkąta czyli h będzie równa
promieni walca i stożków.
| | √3 | |
Wyliczyłem h z pola, P = 1/2 * √3 * 1 = |
| |
| | 2 | |
| | √3 | | √3 | |
P = 1/2 * 2 * h = |
| −−−> h = r = |
| ? |
| | 2 | | 2 | |
8 mar 18:49
Patryk: Dobra, już wszystko wiem, dzięki za pomoc
8 mar 18:49
Leszek: Zycze wytwalosci , systematycznosci , wtedy sukces murowany , wiem to z autopsji!
8 mar 18:50
salamandra: Widzisz, a ja miesiąc już kiełbasę mam i prawie nic nieruszone, tyle na bieżąco mam zadawane ze
nie mam kiedy się za to wziąć. Jeszcze nieszczęsny język polski, który „wypadałoby” zdać na te
30

Ja chyba z kiełbasy przerobię tylko cała geometrię analityczna, planimetrie, stereometrie,
optymalizacje, z reszty w miarę pewnie się czuje
8 mar 18:52
Patryk: Taa matura ustna z polskiego, miodzio lodzio

Nie wiem dlaczego, ale już pewniej czuję się na
ustnej z angielskiego
8 mar 18:55
salamandra: Żeby nie zdać z angielskiego to trzeba się postarać szczerze mówiąc
8 mar 18:58
Patryk: Ja teraz mam dylemat, bo jeszcze troszkę i skończę stereometrie i później nie wiem za co się
wziąć z Kiełbasy. W szkole mam teraz prawdopodobieństwo a w zbiorze mam pochodne, a pochodne
dla mnie obcy temat...
8 mar 19:09
salamandra: Pochodne łatwe, zobaczysz, ja mam kombinatoryke teraz
8 mar 19:17
wredulus_pospolitus:
Leszek ... a+b = przeciwprostokątna = 2 = Hwalca
a,b nie oznaczałem jako przyprostokątne.
8 mar 19:23
wredulus_pospolitus:
to że on tak podpisał, nie oznacza że ja także muszę tak podpisywać
8 mar 19:27
Leszek: Rozumiem , ale lepiej nie zmieniac oznaczen podanych w tresci zadania .
np. Jak tresc zadania jest rozwiazac rownanie : x2 +3x − 4=0 to nie rozwiazujemy
rownania z2 + 3z −4 = 0
8 mar 19:38
wredulus_pospolitus:
Leszek ... ten rysunek nie traktowałem jako treść zadania tylko jego własny rysunek ...
zresztą, tak jak pisałem −−− podział przeciwprostokątnej i tak jest zbyteczny i nie ma on
wpływu na wynik zadania
8 mar 21:26
wredulus_pospolitus:
Ale masz rację ... mogłem użyć innych zmiennych
8 mar 21:35