Wykaż, że
Olek: Wykaż, że następujące zbiory są ograniczone i sprawdź czy posiadają element największy i
element najmniejszy:
| | √2 | | √3 | |
F = { |
| − |
| : m, n ∊ N} |
| | n | | m | |
8 mar 14:51
Leszek: Jaki to zbior , czy taka jest tresc zadania ? ?
8 mar 15:14
wredulus_pospolitus:
| | √2 | | √2 | |
zauważ, że |
| > 0 oraz lim |
| = 0 |
| | n | | n | |
| | √3 | | √3 | |
zauważ, że |
| > 0 oraz lim |
| = 0 |
| | n | | n | |
brak największego i najmniejszego elementu
ograniczeniami natomiast będą:
| √2 | | √3 | |
| − lim |
| = √2 − 0 = √2 |
| 1 | | n | |
oraz
| | √3 | |
lim (U{}√2{n}) − |
| = 0 − √3 = −√3 |
| | 1 | |
8 mar 15:19