zbieżność szeregu
lola456: Cześć, dzisiaj mam do zbadania zbieżność szeregu za pomocą kryterium Cauchy'ego:
wkładam to wszystko pod pierwiastek n−tego stopnia i dalej nie potrafię z tego wybrnąć, czy
ktoś mógłby mi pomóc?
8 mar 23:43
wredulus_pospolitus:
n
n+1/n = n
n*n
1/n = n
n*
n√n
pn{ n
n *
n√n = n* n
(1/2n)
n√(2n + 1/n)n = 2n + 1/n
więc iloraz dąży do
8 mar 23:46
lola456: iloraz dąży do nieskończoności?
8 mar 23:49
wredulus_pospolitus:
dlaczego
8 mar 23:51
wredulus_pospolitus:
| | n*n1/2n | |
lim |
| = + ∞  dlaczego  |
| | 2n + 1/n | |
8 mar 23:52
lola456: | | n1/2n | |
lim |
| // po wyłączeniu n w liczniku i mianowniku |
| | | |
I teraz w mianowniku mamy 2 a w liczniku wyrażenie dążące do 0, przynajmniej ja to tak widzę,
bo nie jestem pewna do czego dąży n
1/2n
9 mar 00:00
wredulus_pospolitus:
no to rozwiąż taką granicę
lim n
1/2n = lim e
ln(n1/2n) = lim e
(ln n)/(2n) = e
lim (ln n)/(2n)
i "szpitalem ją" ... co wyjdzie
9 mar 00:02
lola456: wychodzi e
0 czyli będzie 1
| | 1 | |
zatem moja główna granica to |
| < 1 i z tego wniosek że szereg jest zbieżny? |
| | 2 | |
9 mar 00:10
wredulus_pospolitus:
dooooookładnie
9 mar 00:10
lola456: czyli źle się zasugerowałam odpowiedzią w książce, bo jest napisane, że szereg rozbieżny...
Dziękuję bardzo za pomoc i zimną głowę o tak późnej porze

dobranoc
9 mar 00:11