Pomóżcie słodziaki! :(
Agnieszka : wiadomo że x2 + xy + y2 = 4 i x4 + X2y2 + y4 = 8 wyznacz x6 + x3y3 + y6
8 mar 20:43
jc:
8=x4 + x2y2 + y4 = (x2+xy+y2)(x2−xy+y2)=4*(x2−xy+y2)
x2−xy+y2=2
x2+xy+y2=4
x2+y2=3
xy=1
27=(x2+y2)3=x6+y6+3x2y2(x2+y2)=x6+y6+9
x6+y6=19
x6+y6+x3y3=19
Ale sprawdź rachunki.
8 mar 20:57
jc: W przedostatniej linii .. =18
8 mar 20:58
ABC:
można zacząć od podniesienie do kwadratu stronami pierwszej i mamy
x
4+x
2y
2+y
4+2x
2y
2+2x
3y+2xy
3=16
wykorzystując drugą i dzieląc mamy xy(xy+x
2+y
2)=4 czyli xy=1, i potem x
2+y
2=3
więc rachunki jc są poprawne
8 mar 21:06
: dobrze że są tu słodziaki!
8 mar 21:29