ucze sie calek
Maciess: Jakas wskazówka co do całki z
Jest jakaś szybsza droga niz zabawa w rekurencyjne schodzenie w dół z potęgą w mianowniku?
Przepraszam jeśli pytanie jest glupie ale dopiero zaczynam zabawe w calki
8 mar 20:40
Leszek: | | 1− t2 | |
Podstawienie : x2 + 1 = (x +t)2 ⇒ x2 + 1= x2 +2xt + t2 ⇒ x= |
| |
| | 2t | |
dx = .......
Dokoncz
8 mar 20:57
Maciess: Skąd pomysł na coś takiego?
Wyszło mi −ln|t|−1/2t2+C i coś za ładnie
8 mar 21:17
wredulus_pospolitus:
to Ci coś źle wyszło
| | 1 | |
chyba standardowe podstawienie: x = tg t −> dx = |
| dt |
| | cos2t | |
powinno sprowadzić do całki z cosinusa do potęgi .... 4

Chyba tak
8 mar 21:21
jc: | | dx | | 1 | | d | | 1 | | d | | 1 | | x | |
∫ |
| = |
| |
| [ |
| |
| ( |
| arctg |
| )] |
| | (x2+a2)3 | | 8a | | da | | a | | da | | a | | a | |
ale czy tak jest prościej?
8 mar 22:47
Mariusz:
Maciess wzór rekurencyjny ma "złożoność liniową" O(n) więc nie jest aż taki zły
a np liczenie wyznacznika rozwinięciem Laplace np do rozwiązania układu z ułamków prostych
lub z metody Ostrogradskiego na wydzielenie części wymiernej całki
ma złożoność większą niż złożoność silni O(n!)
Leszek , fajne podstawienie ale czy w tym przypadku coś da ?
9 mar 06:11
Mariusz:
Maciess jeśli chodzi o podstawienie którego użył Leszek to jedno z podstawień Eulera
Podstawienia Eulera sprowadzają całki postaci
∫R(x,
√ax2+bx+c)dx gdzie R(x,y) to funkcja wymierna dwóch zmiennych
1. podstawienie Eulera stosujesz gdy a>0
i wygląda ono tak
√ax2+bx+c=t−
√ax
2. podstawienie Eulera stosujesz gdy c>0
i wygląda ono tak
√ax2+bx+c=xt+
√c
3. podstawienie Eulera stosujesz gdy b
2−4ac>0
i wygląda ono tak
√a(x−x1)(x−x2)=(x−x
1)t
Teraz wyznaczasz x(t) , różniczkujesz x(t)
i w razie potrzeby obliczasz pierwiastek
Jeśli chcesz rozszerzyć zakres stosowania podstawień Eulera
to możesz z nich skorzystać aby znaleźć podstawienie sprowadzające całki postaci
∫R(cos(x),sin(x))dx
do całek z funkcji wymiernych
np korzystając z 3. podstawienia Eulera otrzymujemy
cos(x)=(1−sin(x))t
Wzór Ostrogradskiego może nie jest szybszy ale trochę przypomina zarówno
rozkład na sumę ułamków prostych jak i całkowanie przez części
| | L(x) | | L1(x) | | L2(x) | |
∫ |
| dx= |
| +∫ |
| dx |
| | M(x) | | M1(x) | | M2(x) | |
M
2(x) w rozkładzie na czynniki posiada te same czynniki co M(x)
tyle że pojedyncze
M(x)=M
1(x)M
2(x)
stopień L
1(x) < stopień M
1(x)
stopień L
2(x) < stopień M
2(x)
Aby wyznaczyć L
1(x) oraz L
2(x)
korzystasz z metody współczynników nieoznaczonych
M
2(x) ma mieć te same pierwiastki co M(x) tyle że pojedyncze więc
M
2(x)=x
2+1
a zatem M
1(x)=(x
2+1)
2
Mamy więc
| | 1 | | a3x3+a2x2+a1x+a0 | | b1x+b0 | |
∫ |
| dx= |
| +∫ |
| dx |
| | (x2+1)3 | | (x2+1)2 | | x2+1 | |
| (3a3x2+2a2x+a1)(x2+1)2−4x(a3x3+a2x2+a1x+a0)(x2+1) | |
| |
| (x2+1)4 | |
| (3a3x2+2a2x+a1)(x2+1)−4x(a3x3+a2x2+a1x+a0) | |
| |
| (x2+1)3 | |
1=(3a
3x
2+2a
2x+a
1)(x
2+1)−4x(a
3x
3+a
2x
2+a
1x+a
0)+
(b
1x+b
0)(x
2+1)
2
1=(3a
3x
4+2a
2x
3+a
1x
2+3a
3x
2+2a
2x+a
1)
−(4a
3x
4+4a
2x
3+4a
1x
2+4a
0x)+
(b
1x
5+2b
1x
3+b
1x+b
0x
4+2b
0x
2+b
0)
1=b
1x
5+(b
0−a
3)x
4+(2b
1−2a
2)x
3+(2b
0+3a
3−3a
1)x
2
+(b
1+2a
2−4a
0)x+b
0+a
1
b
1=0
b
0−a
3=0
2b
1−2a
2=0
2b
0+3a
3−3a
1=0
b
1+2a
2−4a
0=0
b
0+a
1=1
b
1=0
b
0=a
3
a
2=0
5a
3−3a
1=0
a
0=0
a
3+a
1=1
b
1=0
b
0=a
3
a
2=0
a
0=0
5a
3−3a
1=0
a
3+a
1=1
b
1=0
b
0=a
3
a
2=0
a
0=0
5a
3−3a
1=0
3a
3+3a
1=3
b
1=0
b
0=a
3
a
2=0
a
0=0
8a
3=3
8a
3+8a
1=8
b
1=0
b
0=a
3
a
2=0
a
0=0
8a
3=3
8a
1=5
| | 1 | | 1 | 3x3+5x | | 3 | | dx | |
∫ |
| dx= |
|
| + |
| ∫ |
| |
| | (x2+1)3 | | 8 | (x2+1)2 | | 8 | | x2+1 | |
| | 1 | | 1 | 3x3+5x | | 3 | |
∫ |
| dx= |
|
| + |
| arctg(x)+C |
| | (x2+1)3 | | 8 | (x2+1)2 | | 8 | |
9 mar 07:15
Mariusz:
Jak się dobrze przyjrzeć to to amerykańskie podstawienie ma złożoność logarytmiczną
czyli powinno być szybsze jednak wzór redukcyjny jest wygodniejszy w stosowaniu
Korzystając ze wzoru redukcyjnego można funkcję pierwotną podać obliczając wszystko w pamięci
9 mar 07:21
Mariusz:
Co do wzoru redukcyjnego to możesz go wyprowadzać tak
| | dx | | (1+x2)−x2 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx |
| | (x2+1)n | | (x2+1)n | |
| | 1 | | −x2 | |
=∫ |
| dx+∫ |
| dx |
| | (x2+1)n−1 | | (x2+1)n | |
| | 1 | | x | (n−1)(−2x) | |
=∫ |
| dx+∫ |
|
| |
| | (x2+1)n−1 | | 2n−2 | (x2+1)ndx | |
| | 1 | | 1 | x | | 1 | | dx | |
=∫ |
| dx+ |
|
| − |
| ∫ |
| |
| | (x2+1)n−1 | | 2n−2 | (x2+1)n−1 | | 2n−2 | | (x2+1)n−1 | |
| | dx | | 1 | x | | 2n−3 | | dx | |
∫ |
| dx= |
|
| + |
| ∫ |
| |
| | (x2+1)n | | 2n−2 | (x2+1)n−1 | | 2n−2 | | (x2+1)n−1 | |
Albo w ten sposób
| | dx | | 1+x2 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx |
| | (x2+1)n | | (x2+1)n+1 | |
| | dx | | dx | | x2 | |
∫ |
| dx=∫ |
| +∫ |
| dx |
| | (x2+1)n | | (x2+1)n+1 | | (x2+1)n+1 | |
| | dx | | dx | | (−x) | n(−2x) | |
∫ |
| dx=∫ |
| +∫ |
|
| dx |
| | (x2+1)n | | (x2+1)n+1 | | 2n | (x2+1)n+1 | |
| | dx | | dx | | 1 | x | |
∫ |
| dx=∫ |
| − |
|
| + |
| | (x2+1)n | | (x2+1)n+1 | | 2n | (x2+1)n | |
| 1 | x | | 2n−1 | | dx | | dx | |
|
| + |
| ∫ |
| dx=∫ |
| |
| 2n | (x2+1)n | | 2n | | (x2+1)n | | (x2+1)n+1 | |
| | dx | | 1 | x | | 2n−1 | | dx | |
∫ |
| = |
|
| + |
| ∫ |
| dx |
| | (x2+1)n+1 | | 2n | (x2+1)n | | 2n | | (x2+1)n | |
9 mar 07:38
jc: Podstawienie x=tg t ?
| | 1 | | 1 | | 3 | |
całka = ∫ cos4 dt = ∫( |
| cos 4t + |
| cos 2t + |
| ) dt = |
| | 8 | | 2 | | 8 | |
| | 1 | | 1 | | 3 | |
= |
| sin 4t + |
| sin 2t + |
| t, |
| | 32 | | 4 | | 8 | |
t= arctg x
9 mar 14:50
Mila:
| | 1 | | x2+1 | | 1 | | 2x | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx − |
| ∫x* |
| dx |
| | (x2+1)3 | | (x2+1)3 | | 2 | | (x2+1)3 | |
| | 1 | | x2+1 | | x | |
J1=∫ |
| dx=∫ |
| −∫x* |
| dx= |
| | (x2+1)2 | | (x2+1)2 | | (x2+1)2 | |
| | 1 | |
=∫ |
| dx−[ J2]=arctg x−J1,2 |
| | x2+1 | |
| | x | |
J1,2=∫x* |
| dx= przez części |
| | (x2+1)2 | |
| | x | | x | | 1 | |
u=x, du=dx, dv= |
| dx, v=∫ |
| dx=podst − |
| |
| | (x2+1)2 | | (x2+1)2 | | 2(x2+1) | |
| | x | | 1 | | 1 | |
J1,2=− |
| + |
| ∫ |
| dx |
| | 2(x2+1)2 | | 2 | | (x2+1) | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 | | x | | 1 | | 1 | |
J1=∫ |
| dx=arctgx + |
| − |
| ∫ |
| dx |
| | (x2+1)2 | | (x2+1)2 | | 2 | | (x2+1) | |
| | 1 | | x | | 1 | |
J1=∫ |
| dx=arctgx + |
| − |
| arctgx |
| | (x2+1)2 | | (x2+1) | | 2 | |
===================
| | 1 | | 2x | |
J3= |
| ∫x* |
| dx= to już powinno być dla Ciebie proste,( podstawienie) |
| | 2 | | (x2+1)3 | |
9 mar 17:47
Maciess: Dziękuje za odpowiedzi. Mariusz dzięki wielkie za szczegółowe rozpisanie − jutro spróbuje
to przetrawić, bo dziś juz nie zdąże.
10 mar 00:06
10 mar 07:00