Geometria Analityczna
Lili: Punkt A(9,1) jest wierzchołkiem rombu ABCD o polu 60 Przekątna DB zawiera się w prostej l o
równaniu y= 2x−7 wyznacz równanie okręgu wpisanego w ten Romb
8 mar 16:02
wredulus_pospolitus:
Na początek:
krok 1) Wyznaczasz prostą która jest prostopadła do prostej l i przechodzi przez punkt A
krok 2) Punkt przecięcia się prostych l i (1) wyznacza połowę przekątnej AC ... wyznaczasz
długość przekątnej AC
krok 3) Korzystając ze wzoru na pole rombu, wyznaczasz długość przekątnej BD
8 mar 16:14
blablablee:

P(ABS)=x*y to 4P(ABS)= P ⇒ x*y=30
BS: 2x−y−7=0 A(9,1)
| | |2*8−1−7| | |
x=|AS|= |
| ⇒ x= 2√5 to y= 3√5 |
| | √5 | |
a
2=x
2+y
2 ⇒ a
2=65
| | x*y | | x2*y2 | | 20*45 | |
r= |
| to r2= |
| = |
| |
| | a | | a2 | | 65 | |
⇒ r
2=180/13
==========
proste AS⊥BD to AS : 1*(x−9)+2(y−1)=0 ⇒ x+2y−11=0
Rozwiązując układ równań danych tymi prostymi
x+2y−11=0 i 2x−y−7=0 to x=5 i y=3 S(5,3)
======
==========================
8 mar 17:07