Permutacje
Geo: Mając daną permutację σ∍S
8 oblicz σ
2007
| | | 1 2 3 4 5 6 7 8 | | | 3 2 7 5 1 4 6 8 | |
| |
σ= | |
| | |
Bardzo proszę o wytłumaczenie
8 mar 18:14
Adamm:
rozłóż na cykle rozłączne
8 mar 18:16
wredulus_pospolitus:
zauważ, że σ7 = σ
sprawdź cykle i wyciągaj wniosek
8 mar 18:17
Geo: cykle rozłączne to (1,3,7,6,4,5)(2)(8)
8 mar 18:35
Geo: i co z tego wynika?
8 mar 18:42
Adamm:
σ = (1, 3, 7, 6, 4, 5)
to oznacza, że σ6 = Id
8 mar 18:42
wredulus_pospolitus:
To znaczy, że nie powinno się spać na zajęciach

σ
6k + n = σ
n
8 mar 19:29