Wart, trygono
Rysowanie: Oblicz wart trygonometryczne kąta wiedząc, że na jego ramieniu końcowym leży punkt P(3,−4)
Znam wzory na wart trygonometryczne. Ale co zrobić jeśli jedna współrzędna jest ujemna?
Uwzględnić znak czy zrobić jak dla trójkąta zwykłego
8 mar 18:08
salamandra: | | y | |
sinx= |
| i analogicznie dla innych |
| | r | |
8 mar 18:11
wredulus_pospolitus:
zależy jeszcze dla jakiego kąta liczysz
8 mar 18:14
Leszek: W ukladzie wspolrzednych : sin α = y/r , r= √ x2 + y2
cos α = x/r
tg α = y/x
ctg α = x/y
8 mar 18:15
nick:

czerwony to 3
zielony to 4
czarny to 5
sin=4/5
cos=3/5
tg=4/3
stg=3/4
Tak?
8 mar 18:36
salamandra: sin, tg i ctg źle
8 mar 18:38
nick: No właśnie o to pytałem. Więc uwzględniamy znaki
8 mar 18:42
salamandra: Oczywiście, że tak
8 mar 18:42
salamandra: Wstawiasz tak jakby współrzędne punktu, a r jest zawsze > 0
8 mar 18:43
nick: Dzięki, niby wiedziałem to ale wolałem się upewnić
8 mar 18:45