matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 8.1.2010
Zadania
Odp.
3
juzia:
ax+b
Kiedy zmienia się znak nierówności
<0 gdy przechodzi się na iloczyn
cx+d
1
Wilia:
Suma cyfr liczby dwucyfrowej jest równa 7. Jeżeli pomnożymy ją przez liczbę o przestawionych cyfrach, to otrzymamy 1300. Znajdź tę liczbę.
11
Eww:
Zadannie 1 Ciąg an określony jest wzorem an=−2n+5
1
Koli:
Ojciec jest trzy razy starszy od syna. Przed dwunasty laty ojciec był dziewięć razy starszy od syna. ile lat ma ojciec, a ile syn?
3
Carrolinexd:
Oblicz masę soli kuchennej w 300g roztworu, którego stężenie procentowe wynosi 10%
1
J.:
Kwadrat piątej części małp pomniejszony o 3 schował się w jaskini. Jedna małpa pozostała na drzewie. Ile małp liczy stado?
5
Carrolinexd:
Do 70 g wody wsypano 10 g cukru, w wyniku czego otrzymano roztwór. Oblicz stężenie procentowe otrzymanego roztworu.
2
onaa:
niech f(x)=(px−q)/(x−r) wyznacz liczby p,q,r jeśli wiadomo, że wykres funkcji f można otrzymać z wykresu funkcji y=1/x w wyniku translacji o wektor [1;3]. wyznacz współrzędne przecięcia
2
nikol:
jakie musi być a żeby ten układ był nieoznaczony? ay−3x=−2
0
onaa:
dany jest układ równań mx+(2m+1)y=m −x+my=2m
6
bartek:
zadanie za 5pkt na próbnej maturze operonu. jak to rozw
?
1
bartek:
Samochód przejechał 180 km, jadąc ze stałą prędkością. Gdyby jechał z prędkością 0 30km/h większą, to czas przejazdu skróciłby się o godzinę. Z jaką prędkością jechał samochód
4
Aga:
zbadaj przebieg zmienności funkcji f(x)=x/lnx
1
nikol:
wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=(5x−3)/(3x+2)
0
Aga:
f(x)=x/lnx
3
Ola:
1
mtr:
Witam. Moglby ktos sprawdzic i podac tutaj ile wynosza granice tej funkcji oraz jej pochodna :
1
2
x +1+
1
2x
.Z gory dziekuje.
0
paula:
znajdź taką liczbę naturalną n, że rozwiązanie równania f(x)=0 leży w przedziale [n, n+1) jeśli:
0
paula:
znajdź taką liczbę naturalną n, że rozwiązanie równania f(x)=0 leży w przedziale [n, n+1) jeśli:
1
Kinia:
Okrąg o środku w punkcie O jest styczny do prostej L,a okrąg o środku w punkcie S jest styczny do prostej K .Oblicz promienie tych okręgów oraz odległość między ich środkami .Określ
13
Hania =):
Rozwiaz rownanie: −5−1+3+7+...+x=660
1
paula:
hej, proszę pomóżcie mi zrobić to zadanie
wykorzystując złożenie funkcji oblicz:
1
wafel:
pochodna
2
policz.pl:
niech
4
7
=0, a
1
a
2
a
3
..., gdzie a
1
a
2
a
3
sa kolejnymi cyframi rozwinięcia dziesietnego. oblicz sume cyfr a
1
+a
2
+a
3
...+a
6
1.
1
Tomek:
Kapitał w wysokości 800 zł.został złożony w banku oferującym kapitalizację miesięczną.Oblicz wielkość kapitału po roku,jeśli przez 6 pierwszych miesięcy roczna stopa procentowa wynosiła:
1
wafel:
wyznaczyc wszystkie asymptoty funkcji.
1
policz.pl:
rozłóż liczbę 2009 na czynniki pierwsze.
1
policz.pl:
Oblicz a=NWD(48, 80) b= NWW(48, 80) i sprawdz czy a*b=48*80.
0
wika:
z tali 52 kart wylosowano 5, Jakie jest prawdopodobienstwo , ze sa wsrod nich 2 damy ,pod warunkiem ze wylosowano dokladnie 2 asy
2
aaggaa:
Podstawą graniastoslup prostego jest romb o kacie ostrym 60*. dluzsza podstawa bryly ma 40 cm i tworzy z plaszczyzna dolnej podstawy kat 30*. Oblicz objetosc graniastoslupa
4
madzia:
O zdarzeniach losowych A i B wiemy że: P(A)=
1
2
, P(B)=
2
3
, P(AUB)=
4
5
Oblicz: a) P( A∩B)
12
sylwester:
Funkcja f określona w zbiorze R jest malejaca. Funkcję g dla każdej liczby rzeczywistej x określa równośc g(x)=f(x
3
−3x)
3
sylwester:
Funkcja f określona jest wzorem f(x)=
√
5+x
+
√
x
+
√
5−x
1
Paweł:
Jeżeli druga pochodna jest większa/mniejsza od zera to czy funkcja jest wypukła/wklęsła? A może to jeszcze od czegoś innego zależy?
12
bas890:
W trójkącie równoramiennym ramię ma długość 8 a kąt nachylenia ramienia do podstawy ma miarę 30stopni . Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt
1
plaplaca:
Prosiłbym o wytłumaczenie jak rozwiązać taka macierz lub jakis fajny opis jak to wykonywac dla laików
8
fira:
∫x
2
(lnx)
2
dx
7
Hania =):
Dany jest ciag arytmetyczny (an) o pierwszym wyrazie : a1= 2m+3 i różnicy r= m
2
−4.
1
miś:
liczby 3x+15,12,27x−1 są odpowiednio pierwszym,trzecim i piątym wyrazem ciągu arytmetycznego.wyznacz x
20
bart:
:::rysunek::: (x+1) (x−3)> 0
0
Marta:
Napisz równanie prostej okręgu o środku P, którego promień jest równy odległości punktu p( −2,3) od prostej k: 2x + 2y +3 = 0
3
fira:
∫(x
4
−1)/(x−1)
0
Elwi:
maratończyk w ciągu pierwszej godziny przebiegł 10,3 km,a w ciagu każdej następnej godziny odcinek o o,75 km krótszy od poprzedniego.oblicz długość trasy,którą pokonał
1
Elwi:
liczby 3x+15,12,27x−1 są odpowiednio pierwszymi ,trzecim i piątym wyrazem ciągu arytmetycznego.wyznacz x
1
MMM:
hej
zad.
2
power:
Rozwiąż równanie.
6
justyna:
jeszcze raz ..pomocy ... >Na ile sposobów Ala i Bartek mogą usiaść na dwóch spośród pięciu miejsc w kinie ?
2
syllabi:
Pensja początkowa w pewnej firmie wynosi 1200zł. W każdym kolejnym miesiącu pensja jest zwiększana o 5%. Ile pieniędzy można zarobić w tej firmie przez rok? Wynik zaokrąglij do 1 zł.
3
MIKA1mt:
(x−2)(x+5)≥0
2
syllabi:
Boki trójkąta prostokątnego stanowią ciąg arytmetyczny. Najdłuższy bok wynosi 20. Oblicz długości pozostałych boków.
3
Matt:
W pudełku jest 6 kul czarnych i 4 kule białe. Losujemy trzy kule. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosujemy: a) dwie kule białe b) trzy kule czarne c) kule tego
0
aaggaa:
Podstawą graniastoslup prostego jest romb o kacie ostrym 60*. dluzsza podstawa bryly ma 40 cm i tworzy z plaszczyzna dolnej podstawy kat 30*. Oblicz objetosc graniastoslupa
4
justyna:
Rzucamy dwa razy symetryczną sześcienną kostka do gry. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania iloczynu oczek równego 5.
0
magda:
wyznacz miejsce zerowe funkcji f(x)=3/4x2 −3
0
magda:
podaj zbiór wartosci funkcji a) f(x)=3−4x Df−{−2,−1,0,1,2}
0
Matt:
Proszę o pomoc.
4
Ania:
Miara kąta nachylenia prostej k:
√
3
x+y−2=0 a)30stopni b)60stopni c)120stopni d)150stopni
1
klaudia:
a) Pole koła o promieniu 8 jest 4 razy większe od pola kwadratu o boku 4 . ? Prawda czy fałsz ?
1
klaudia:
Nrysuj koło o promieniu 3cm. a) narysuj srednicę tego koła.jaką ma długość ?
3
klaudia:
Pies biega wokół właściciela na naciągniętej smyczy o długośći 3m. jaką drog pokona ten pies po przebyciu 10 okrążeń ?
13
kacia:
∫(x
3
−x+1)/x
2
dx = ∫x
3
/x
2
dx − ∫x/x
2
dx + ∫1/x
2
= ∫xdx − ∫1/x dx + 1/x
2
dx = 1/2x
2
− ln|x| + .... +c
1
Tomek:
Zadania z ciągów 1. Suma trzech liczb tworzących ciąg geometryczny równa się 26. Jeżeli do tych liczb dodamy
2
Hania =):
Oblicz sumę wszystkich naturalnych liczb dwucyfrowych ktorych reszta z dzielenia przez 3 wynosi 1.
5
Matt:
Możecie mi pomóc zrobić parę zdać bo w ogóle nie wiem jak je zrobić. Zrobiłem pare a na tych stanąłem.
3
Ania - Błagam o pomoc:
Bardzo proszę o pomoc
Nie mogę sobie poradzić z tym zad. Drut o długości 8m podzielono na 2 części. Jedną z nich zgięto w kwadrat, a drugą w okrąg. Przy jakim podziale drutu suma pól
3
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx:
|
−x
x+1
| = − |x|
6
bogusia:
x
3
+x
2
+x+1= 0 x
2
(x+1)+(x+1)=0
3
monika:
5
10x+
√
5
f(x)=
+
−
3
√
8x
2
+sinx
2x
2
√
x
1
Elwi:
boki trójkąta prostokątnego tworza ciąg arytmetyczny o różnicy 2.Wyznacz długości boków tego trójkąTA ,WIEDZĄC,ŻE OBWÓD,JEST RÓWNY 24
1
oki:
trzeba ta nierówność rozłożyć na czynniki. pomocy!
7
oki:
−3x4+10x
3
+25x
2
<0
4
Anecia:
Mam prosbę. Czy może ktoś sprawdzić czy dobrze zrobiłam zadanie. W szkole bierzemy po raz pierwszy takie zadania i nie wiem czy może wyjść taki wynik jak mi wyszedł.
1
Elwi:
oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych,które przy dzieleniu przez4 dają resztę3
1
karolcia:
błagam pomocy
a. x<x
−1
4
karolcia:
bardzo prosze o pomoc
x
8
−17x
4
+16=0
2
Mateusz:
jak rozwiązaxc układ równan (v
s
t+v
r
z)*8=x
2
EMil:
y=I(x−2)
3
I+1
1
Ola2454:
Różnica długości promienia okręgu opisanego na kwadracie i promienia okręgu wpisanego w kwadrat wynosi 2 cm. Oblicz pole tego kwadratu.
12
Anecia:
mam problem z rozwiązaniem jednego przykładu. Może ktoś mi pomóc go rozwiązać?
1
(
1
2
)
x
2
* 2
2x+2
=
64
4
d.rws:
Ze zbioru punktów o współrzędnych (x, y), gdzie x ∊ (1, 2, 3), zaś y ∊ (2,4), wybrano losowo dwa różne punkty. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
7
kacia:
oblicz pochodne funkcji : f(x)=5ln10x
5
kwiatek:
Rzucamy 6 razy para kostek do gry. Oblicz prawdopodobienstwo, ze co najmniej 2 razy na obu kostkach otrzymamy ta sama ilosc oczek .