obliczanie calek
kacia: ∫(x3−x+1)/x2 dx = ∫x3/x2 dx − ∫x/x2 dx + ∫1/x2 = ∫xdx − ∫1/x dx + 1/x2 dx = 1/2x2 −
ln|x| + .... +c
nie wiem czy dobrze to rozumiem i nie wiem co ma byc w miejscu kropek. bardzo prosze o
sprawdzenie i pomoc
8 sty 15:37
8 sty 15:43
8 sty 15:45
kacia: dziekuje slicznie

a jesli mam przyklad:
∫7/x
5 dx = ?
=7∫1/x
5 dx = 7 * 1/x + c? nie mam pojecia
8 sty 15:50
kacia: a dlaczego ma byc minus w tym pierwszym przykladzie? przepraszam ze tak pytam ale chcialbym to
zrozumiec
8 sty 15:51
jo:
Dla mnie łatwiej takie ułamki zapisać w innej postaci:
| | x−4 | | 1 | |
7∫x−5 i teraz łatwiej jest wyznaczyć tą całkę = 7 * |
| = 7*(− |
| ) = ... |
| | −4 | | 4x4 | |
8 sty 16:07
jo: Jak coś będzie jeszcze niejasnego to śmiało pisz
8 sty 16:08
kacia: nie wiem kim jestes ale napewno kim genialnym

mam jeszcze taki przypadek:
∫pierwiastek 5 stopnia z x dx i zobilam tak, ze ∫x do 1/5 dx i nie wiem co dalej
8 sty 16:28
kacia: a jesli całkuje ∫cos2 dx = −sin2+c czy −1/2sin +c?
8 sty 16:42
jo: * Z funkcjami trygonometrycznymi jest inaczej.
| | 1 | |
* ∫5√x dx = ∫x |
| = zwiększasz wykładnik potęgi o 1 − powstaje x? i dzielisz przez tą |
| | 5 | |
liczbę
| | 5 | | 6 | |
która powstała w wykładniku = |
| *x( |
| ) ewentualnie w postaci pierwiastka można |
| | 6 | | 5 | |
zapisać...
8 sty 16:59
8 sty 16:59
jo: Z tym cos2x to może zobacz w necie bo chyba takie przykłady są rozwiązane.
8 sty 17:04
kacia: dziekuje slicznie za pomoc
8 sty 17:20
jo: proszę
8 sty 17:31